Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Poljakinje ustale protiv gotovo potpune zabrane abortusa

prosvjed poljska abortus ist

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se u Varšavi na prosvjedu protiv skoro potpune zabrane abortusa u toj zemlji, koja je od jučer na snazi odlukom Ustavnog suda. Okupili su se unatoč zabrani okupljanja više od 10 ljudi zbog pandemije. Manja prosvjedna okupljanja održana su u više poljskih gradova.

Prosvjedi su počeli još sinoć okupljanjem ispred sjedišta Ustavnog suda. Prosvjednici su potom nastavili prosvjed ispred sjedišta vladajuće konzervativne Stranke prava i pravde, a kada su nastavili kretanje prema kući njezina čelnika Jaroslawa Kaczynskog, policija im je blokirala put te je došlo i do manjih sukoba.
Brojne organizacije za ženska prava i oporbeni političari izrazili su svoje protivljenje donesenoj presudi prema kojoj je abortus u slučaju malformacija fetusa ilegalan. Malformacije fetusa bile su prošle godine razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj.
Na temelju jučerašnje presude abortus u Poljskoj biti će legalan samo u slučajevima ako trudnoća predstavlja opasnost po život ili zdravlje majke ili ako je ona rezultat silovanja ili incesta. Ova presuda praktički anulira poljski “kompromis oko abortusa”, zakon donesen 1993. koji više od 20 godina nije doživio nikakve značajnije promjene. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja kod Saborskog

OgPortal

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od milijun kuna. I to, naravno, bez javnog natječaja

OgPortal

Širenje kanalizacijske mreže u gradu Ozlju, u tijeku završni radovi na izgradnji kolektora u naselju Lukšići Ozaljski

OgPortal

Asfalt u Ponikvama

OgPortal

Dramatično kod Saborskog! Specijalci izvlačili migrante iz minskog polja, ima ranjenih

OgPortal

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

OgPortal