Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sporazum o trajnom prekidu vatre u Libiji

Zaraćene libijske strane potpisale su sporazum o trajnom prekidu vatre u svim područjima zemlje, mjesecima nakon stabilizacije linije fronte poslije propalog napada na glavni grad Tripoli s istoka.

Sporazum je potpisan nakon pregovora u Ženevi između vojnih predstavnika međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vodstvom Khalife Haftara. Sljedeći mjeses u Tunisu će se održati pregovori o političkom rješavanju krize.
Nakon što je prvi komercijalni putnički let nakon više od godinu dana sletio u istočni grad Benghazi u petak, zamjenica posebnog UN-ovog predstavnika za Libiju, Stephanie Williams, pozdravila je obje strane zbog postizanja sporazuma.

  • Put je bio dugačak i težak s vremena na vrijeme. Vaš patriotizam bio je vaš put naprijed te ste uspjeli postići sporazum o prekidu vatre”, rekla je nakon ceremonije potpisivanja.

Međutim, mnogi prethodni diplomatski pokušaji da se riješi unutarnji libijski sukob sudarili su se s kaotičnom stvarnošću brojnih naoružanih skupina koje se bore za kontrolu nad gradovima i državnim institucijama, podržane stranim silama. (hrt.hr)