Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Erdogan: ‘Šef države koji tako postupa s muslimanima treba provjeriti svoje mentalno zdravlje‘


Erdogan je provokacijom ocijenio Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u Francuskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je u subotu kritizirao stajalište svojeg francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima, dovevši u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

„Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milijunima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da si prvo provjeri mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija.

Erdogan je prije dva tjedna ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u Francuskoj.
Prijedlog zakona o borbi protiv „separatizama” u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom prosinca.

Cilj mu je jačanje laiciteta i konsolidacije republikanskih načela u Francuskoj, a obuhvaća nekoliko elemenata koji bi mogli izazvati napetosti s Turskom, kao što su pojačani nadzor nad financiranjem džamija i zabrana obrazovanja imama u inozemstvu.

Novi spor nadovezuje se na cijeli niz spornih pitanja u odnosu između Macrona i Erdogana, koji redovito ustaje u obranu muslimanskih manjina u svijetu, a koja se kreću od napetosti u vezi nalazišta plina na Mediteranu i sukoba u Libiji do sukoba oko Nagorno Karabaha. (jutarnji.hr)