Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Napulju prosvjedi protiv mjera karantene

Stotine ljudi prosvjedovale su u Napulju do ranih jutarnjih sati u subotu protiv policijskog sata i planirane regionalne karantene zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Prosvjednici su uzvikivali poruke ispred sjedišta regionalne vlade, uz pirotehnička sredstva i svijetleće dimne bombe, objavila je novinska agencija ANSA dodajući da je policija upotrijebila suzavac.

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca objavio je u petak da će se regija zatvoriti zbog velikog porasta broja zaraženih.

– Kampanija je zabilježila 2280 dnevnih slučajeva. Nastavit ćemo s potpunim zatvaranjem na 30, 40 dana, rekao je De Luca na događaju uživo prenošenom putem Facebooka, što je gotovo 50-postotno povećanje od 1541 registriranog slučaja u četvrtak.

Regionalna uredba o provedbi mjera bit će donesena u subotu ili nedjelju, objavljuje ANSA, navodeći izvore iz regionalne vlade.

Ubrzo nakon njegova obraćanja, agencija civilne zaštite objavila je podatke o 19.143 nova slučaja zaraze koronavirusom u zemlji, što je dnevni rekord. Ukupno je zaraženo 484.869 ljudi. U zemlji je umrla još 91 osoba te je ukupan broj umrlih od koronavirusa 37.059. Broj pacijenata na intenzivnoj skrbi porastao je na iznad 1000 prvi put u više od pet mjeseci.

Administracija premijera Giuseppea Contea dosad se odupirala pozivima na karantenu u zemlji obrazlažući da bi gospodarska i društvena cijena bila previsoka. (hrt)