Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Brnabić: Vlada će imati tri nova resora i 11 ministrica

ana-brnabić ist

Aktualna srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je dobila mandat i za sastav buduće vlade, priopćila je imena novih i starih ministara i najavila da će, uz tri nova resora, 11 od ukupno 23 voditi žene, a formiranje nove vlade očekuje se u srijedu.

Vlada Srbije imat će tri nova ministarstva – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o obitelji i demografiju, te ministarstvo za brigu o selu.

Brnabić je, poslije današnje sjednice Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), naglasila da će vladu činiti “oko 50 posto novih ministara”, od kojih šestero nisu članovi naprednjaka niti njihovog ključnog koalicijskog partnera – Socijalističke partije Srbije (SPS).

Budući šef diplomacije bit će dosadašnji glavni tajnik predsjednika Republike Nikola Selaković, a nekoliko resora povjereno je kadrovima izvan SNS-a. Novi ministri su bivša dužnosnica oporbene Demokratske stranke Gordana Čomić u novouspostavljenom resoru za ljudska prava, ravnopravnost spolova i društveni dijalog, aktualna članica Kriznog stožera za borbu protiv covida-19 Darija Kisić Tepavčević koja je dobila je portfelj za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb te direktorica tvornice vojne industrije “Prva Petoletka” Anđelka Atanasković koja će voditi ministarstvo gospodarstva.

Novi ministar je i novinar i nekadašnji dopisnik “Politike” iz Zagreba Ratko Dmitrović koji će biti na čelu ministarstva za brigu o obitelji i demografiju.

U novoj vladi ostat će nekoliko dosadašnjih ministara – Zlatibor Lončar u resoru zdravstva, Siniša Mali u ministarstvu finacija, te Jadranka Joksimović kao ministrica za eurointegracije. Za sport i mlade i dalje će biti zadužen nekadašnji vaterpolski reprezentativac Vanja Udovičić, a za poljoprivredu Branislav Nedimović.

Na čelu ministarstva obrane i policije, po prijedlogu predsjednika Srbije i vođe SNS-a Aleksandra Vučića, rotirat će se aktualni ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović.

– Ja sam siguran da nije samo jedno ministarstvo, već više ministarstava koja trebaju zadati udar mafiji, poručio je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje upućeno mandatarki Ani Brnabić zašto su zamijenjeni ministri obrane i unutarnjih poslova.

Vučić je je rekao da udarac organiziranom kriminalu, što je najavljeno kao jedna od šest prioriteta buduće vlade, moraju zadati MUP, Sigurnosno-informativna agencija (BIA), Ministarstvo financija i brojne inspekcije, jer je to suvremeni kriminal.

Novo ministarstvo za brigu o selu vodit će šef stranke umirovljenika (PUPS) Milan Krkobabić, a ministrica prometa, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović preuzet će resor energetike i rudarstva, koji je vodila u vrijeme kad je premijer bio Vučić.

Novi ministri preuzet će resore pravde, zaštite okoliša, građevinarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija, te ministarstvo obrazovanja.

Najavljujući novu vladu, Vučić je prošlog tijedna rekao da će ona biti reformska, za krizna vremena, istaknuvši da će joj ključne zadaće biti briga o zaštiti zdravlja u vrijeme korona krize, daljnje ekonomsko jačanje Srbije, te snaženje gospodarstva i nastavak započetih infrastrukturnih projekata – gradnje autocesta i rekonstrukcija željezničke mreže.

Nova vlada bi, kako je najavljeno, trebala biti izabrana u srijedu 28. listopada, nakon što prethodno Skupština Srbije usvoji zakon o ministarstvima, čije izmjene trebaju obuhvatiti i uvođenje novih resora.(hrt)

Posljednje objavljeno

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

OgPortal

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal