Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ne zaboravite, od danas su na snazi nove epidemiološke mjere: Evo na što se odnose

koronavirus hrvatska 2 ist


Nacionalni stožer civilne zaštite predvidio je da novi set mjere bude na snazi idućih 14 dana

Od ponoći se počinju primjenjivati nove epidemiološke mjere za suzbijanje covida-19, za koje je Nacionalni stožer civilne zaštite predvidio da budu na snazi idućih 14 dana. Uglavnom se odnose na smanjenje broja osoba na određenim okupljanjima te na zabranu prodaje alkohola od ponoći do 6 sati ujutro, a prihvaćena je i odluka o aktiviranju zagrebačke Arene za pacijente oboljele od covida. Razlog pooštravanja mjera alarmantne su brojke zaraženih koronavirusom koje tijekom posljednja dva tjedna Hrvatska bilježi iz dana u dan.

Naime, u posljednjih 14 dana imali smo incidenciju od 391 zaraženog na 100.000 stanovnika, što nas je svrstalo u sredinu tablice zemalja EU po broju slučajeva, a R0 broj, koji pokazuje koliko osoba zarazi jedan zaraženi, skočio je na 1,99. Zbog toga je zdravstveni sustav sve opterećeniji, pa je Stožer odlučio aktivirati i zagrebačku Arenu kao tercijarni centar. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se tamo, bude li potrebno, liječiti lakši i srednje teški pacijenti. Zasad se računa na kapacitet od oko 1000 kreveta.

Uz to što se traži fizička distanca na otvorenom od metar i pol te od dva metra u zatvorenim prostorima, najnovijim mjerama u iduća dva tjedna zabranjuju se sva javna okupljanja s više od 50 osoba. Na vjenčanjima može biti do 30 ljudi, kao i na sprovodima, a na privatnim okupljanjima ne više od 15 osoba. Svadbe se mogu održavati do 24 sata, a ostala okupljanja do 22 sata. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati najdulje do kraja njihova radnog vremena, što propisuje lokalna samouprava. Zabranjuje se i prisustvovanje publike sportskim događajima.
Obavijest o održavanju nekog okupljanja većeg od 30 osoba mora se u pismenom obliku dostaviti lokalnom stožeru civilne zaštite, kao i podaci o osobama koje su bile na okupljanju s više od 15 osoba. Ta mjera ne odnosni se na umjetničke događaje, kao ni na mise, što je posebno regulirano ranijim mjerama. Zabranjuje se i prodaja alkohola od 24 do šest sati ujutro, a provedbu mjera nadzirat će redari Civilne zaštite, policija i Državni inspektorat. Tijekom petka i subote navečer utvrđena su 34 prekršaja epidemioloških mjera i izrečene su kazne u visini od milijun kuna – rekao je u nedjelju na predstavljanju novih mjera šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Osim u zatvorenim prostorima, od ponedjeljka je obvezno nošenje maski i na otvorenom ako se ne može održavati razmak od najmanje metar i pol. Zbog Svih svetih i činjenice da se očekuje veći broj ljudi koji će posjetiti grobove svojih najmilijih, propisuje se nošenje maski tijekom tih posjeta i na otvorenom.

Poslodavce se obvezuje da ne puštaju u radni prostor osobe s povišenom temperaturom, kao ni one koji imaju neki respiratorni simptom. Preporuka je da svi koji to mogu rade od kuće, da se uvede klizno radno vrijeme ili dvosmjenski rad ako je moguće.

Jedna od važnijih odluka je i ona da lokalni stožeri koji na svojem području trenutno primjenjuju blaže epidemiološke mjere moraju od ponoći primjenjivati ove restriktivnije, koje je donio Nacionalni stožer. U svrhu bržeg dolaska do kontakata zaraženih, kod dolazaka na testiranje svaka će osoba dobiti anketni listić u kojem će davati i takve podatke kako bi epidemiolozi što prije mogli kontaktirati potencijalno zaražene i odrediti mjere samoizolacije ako su potrebne.

Božinović je naglasio da je moguće da se trajanje ovih novih mjera produlji i nakon 14 dana, odnosno da će se vidjeti jesu li polučile očekivane efekte u smanjenju broja zaraženih. Budu li brojke rasle, moguće su i veće restrikcije, koje bi značile dodatno ograničenje javnih okupljanja ili čak njihovo ukidanje kao u dijelu europskih zemalja.

U Hrvatskoj je u nedjelju zabilježen 2421 novozaraženi, s time da ih je 825 na bolničkom liječenju. Na respiratoru je u posljednja 24 sata bilo 58 pacijenata, a preminulo je osmero osoba. U posljednja 24 sata oporavilo se 1014 pacijenata, kako proizlazi iz podataka Nacionalnog stožera. Samoizolacija je trenutno određena za 28.177 osoba, a do danas je testirano ukupno 445.568 osoba, od kojih 8520 u posljednja 24 sata.

I u nedjelju je Zagreb imao neslavni rekord od 976 zaraženih, Zagrebačka županija 149, Krapinsko-zagorska 120, Karlovačka 89. U tri doma za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi kod 13 korisnika i jedne zdravstvene djelatnice, a jedan je korisnik, na žalost, preminuo tijekom hospitalizacije. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i jedne kuharice pet osnovnih škola te 26 učenika 12 srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 25 učenika i tri nenastavna djelatnika osnovnih te za 572 učenika srednjih škola.

Hoće li se novim mjerama uspješnije kontrolirati širenje covida-19, ovisi o tome koliko će ih građani poštovati jer ove dosadašnje nisu dobro prošle. Dakako, o tome ovisi hoće li se za dva tjedna razmišljati o njihovu ublažavanju ili će se posegnuti za još većim restrikcijama. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal