Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ima tona, nema slike? Kriv je novi signal TV-a, stiže svugdje

televizor ist

U valovima će se stari, takozvani DVB-T odašiljači gasiti na području cijele Hrvatske sve do 12. studenoga. Tko ima stare TV prijamnike i dosad nije pribavio nove, imat će snijeg na ekranima
Danas će se točno u ponoć ugasiti stari TV signal na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te u dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije.

U valovima će se stari, takozvani DVB-T odašiljači gasiti na području cijele Hrvatske sve do 12. studenoga. Tko ima stare TV prijamnike i dosad nije pribavio prijamnike koji “hvataju” novi DVB-T2 signal, doslovno će imati snijeg na ekranima.
Naime, radi se o dugo pripremanim promjenama prelaska na novi signal koji će poboljšati kvalitetu slike gledateljima i omogućiti da ona bude u HD-u, odnosno visokoj rezoluciji.

Internet će biti brži
Također, prelazak na novi signal omogućit će snažan razvoj mobilnih telekomunikacija te će se na tim televizijskim frekvencijama, uz manje baznih stanica i s manje snage, pokrivati veća, naročito slabo naseljena ruralna područja, koja će dobiti pristup širokopojasnom brzom internetu.

Zapravo se radi o prelasku na odašiljanje TV signala preko novih frekvencija prema zahtjevima EU koja nalaže da se frekvencije spektra u pojasu 700 MHz-a “očiste” od prijenosa televizijskih kanala.

Internet će zahvaljujući ovom “čišćenju” frekvencija biti protočniji, omogućit će se da se i u slabo naseljenim i zabačenim mjestima ponudi širokopojasni internet velikih brzina.

Puno bolja kvaliteta slike
Istodobno, prelazak na nove frekvencije i novi sustav DVB-T2, preko kojih će se odašiljati TV signal, omogućit će da slika na TV-u bude u HD rezoluciji. Većina novijih televizora već može primati novi DVB-T2 signal i oni neće osjetiti nikakvu promjenu.

To je lako provjeriti – treba samo pretražiti programe i ako se nađe domaći program koji u kutu ima mala slova HD, znači da oni već gledaju TV programe na novom sustavu.

Obično su to televizori koji nisu stariji od tri godine. Oni koji televiziju gledaju putem platformi IPTV-a, kabelske ili satelitske televizije također neće morati ništa mijenjati.
Ostali će morati pribaviti uređaj koji će omogućiti primanje novog signala. Radi se o takozvanim Set Top Boxevima koji se mogu kupiti i u trgovinama široke potrošnje, a stoje između 150 i 200 kuna.

Ako netko ima i stare televizore s katodnim cijevima, i oni će preko tog uređaja moći gledati TV programe, ali na takvim se televizorima neće vidjeti bolja slika, nego će ostati ista.

Tko ima krovnu ili kućnu antenu, ne treba ih mijenjati. Iz HAKOM-a napominju da svi oni koji imaju televizore starije od tri godine ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu.

Doduše, ako netko ima noviji uređaj koji može primiti novi signal, na dan, kad se na njegovu području ugasi stari odašiljač, morat će pretražiti i ponovno memorirati programe. (24sata.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Skijanje na Bjelolasici u ožujku

OgPortal

Prezentiran Program POS-a u Ogulinu

OG Portal

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena muška osoba

OgPortal

Oštre optužbe iz Vukovara, Penava tvrdi: Iza napisa o aferama stoje sigurnosne službe i središnjica HDZ-a

OgPortal

Vrhovni sud povećao kaznu Marinu Kameničkom zbog udesa na Ilici, odmah mora u Remetinec!

OgPortal

Prvi valovi stigli do istočne obale Novog Zelanda, evakuacija u tijeku: ‘Ovo će trajati satima‘

OgPortal