Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nasilje se širi Philadelphiom nakon smrti crnca kojeg je ubila policija

Walter Wallace Phila ist

Grad Philadelphia u Pennsylvaniji bio je u noći poprište prosvjeda i sukoba s policijom u kojima su desetci njezinih pripadnika ozlijeđeni, nakon smrti crnca kojeg su ubile redarstvene snage.
Širenje nasilja potaknula je jučerašnja smrt 27-godišnjeg Waltera Wallacea mlađeg u četvrti Zapadna Philadelphia kojeg su ubila dvojica policajaca ispalivši u njega nekoliko hitaca, premda im nije prijetila neposredna opasnost, kako pokazuje videosnimka što kruži društvenim mrežama. Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojemu je javljeno da muškarac ima nož.

  • Wallace mlađi je unatoč pozivima policajaca odbio baciti nož, rekao je Eric Gripp, glasnogovornik philadelphijske policije.

Po riječima njegova oca koji je razgovarao s Philadelphia Inquirerom, žrtva je patila od psihičkih tegoba i bila je pod lijekovima.

  • Zašto nisu upotrijebili električni pištolj?, upitao je Walter Wallace stariji.
  • Njegova ga je majka pokušavala smiriti, dodao je.

Nekoliko sati nakon događaja, tristotinjak prosvjednika izašlo je na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja i rasizma, pri čemu su se sukobili s policijom.

  • Tridesetak redarstvenika je ozlijeđeno, a nekolicina je primljena u bolnicu, rekla je philadelphijska policija za agenciju France Presse.
  • Većina ozljeda je zadobivena od predmeta bačenih na njih, napose opeka, a na jednu je policajku naletio automobil, rekao je glasnogovornik policije.

Trgovine su oštećene, policijsko vozilo je zapaljeno i veći je broj uhićenih, navode vlasti. Val proturasističkih prosvjeda, ponegdje i nasilnih, zapljusnuo je zemlju nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je krajem svibnja ubio policajac bijelac, koja je snimljena mobitelom.

  • Vidio sam snimku tog tragičnog izgreda koji postavlja teška pitanja na koja valja odgovoriti, rekao je gradonačelnik Philadelphije Jim Kenny. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal