Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pavić Šimetin: Online nastava zasad nije opcija

škola tazred 32 ist

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 15 osoba. Aktivnih slučajeva bilo je 10919, a među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 65 pacijenata.
Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti “Dr .Fran Mihaljević”, komentirajući jučerašnji slučaj mlade djevojke u Splitu koja je preminula, a bila je pozitivna na koronavirus, rekao da sve kronične bolesti bez obzira na dob su rizični čimbenici.

  • Teži oblik infekcije u mladih može se očekivati upravo kod onih koji imaju neke kronične bolesti ili stanja. Mladi prebolijevaju infekciju u blagoj kliničkoj formi, brojni nemaju nikakve ili imaju zanemarive simptome, ali to ne znači da u toj dobnoj skupini ne može biti onih koji imaju težu kliničku sliku ili čak i nepovoljan ishod, rekao je Tešović u emisiji U mreži Prvog.

Dodao je da postoji imunološko posredovno stanje koje se pojavilo u sklopu pandemije, a to je multisistemni inflamatorni sindrom, povezan s kovidom.

  • To je kombinacija dviju bolesti koje smo ranije znali Kawasakijeva bolest i toksički šok sindrom.

Istaknuo je da nema puno takvih bolesnika, te da su dosada imali da slučaja.

V.d. zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, istaknula je kako online nastava nije zasada opcija, te da se o tome ne razgovara.

Dodala je da je više od 10.000 učenika u samoizolaciji, a nešto više od 1.000 ih je aktivno pozitivnih.

  • Ponašanje u školi i mjere trebaju biti paralelne s ostalim mjerama u društvu. Zatvaranje škola ima smisla ako se zatvori i ostalo. Ako toga nema onda samo zatvaranje škola nije efikasno jer djeca ne mogu biti u kući po cijele dane, oni će izlaziti i družiti se u privatnom okruženju i tu onda postoji mogućnost zaraze. Takvo razmišljanje da nastava potpuno pređe na daljinu mora biti u okviru cjelokupnog ponašanja i mjera u društvu, rekla je.

Zoran Đogaš, koordinator Covid centra Sveučilišta u Splitu rekao je da je situacija razmjerno povoljna i da pripreme koje su napravili tijekom rujna daju dobre rezultate, te da stvari drže pod nadzorom. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal