Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

senat amerika ist

Američki Senat potvrdio je Amy Coney Barrett za kandidatkinju Vrhovnoga suda. Njezino je imenovanje potvrdila republikanska većina s 52 glasa “za”, a svi demokrati glasovali su protiv. Pridružila im se i republikanska senatorica iz savezne države Maine, Susan Collins te je glasova “protiv” bilo ukupno 48.
Nakon potvrde u Senatu, sutkinja Amy Coney Barrett, 115 sudac i peta žena u povijesti najvišeg suda u SAD-u, prisegnula je u Bijeloj kući na ceremoniji koju je vodio sudac Clarence Thomas, a na podiju pored nje stajali su njezin suprug i predsjednik Trump.

Imenovanje sutkinje Coney Barrett politička je pobjeda Donalda Trumpa i republikanaca u Senatu, tjedan dana uoči predsjedničkih izbora.

No tko god bio pobjednik utrke za Bijelu kuću 2020., imenovanje troje sudaca Vrhovnog suda, ali i više od 200 federalnih sudaca ukupno u posljednje četiri godine, politička je ostavština Donalda Trumpa. Dolaskom 48-godišnje ugledne profesorice i sutkinje federalnog žalbenog suda ravnoteža se na najvišem američkom sudu ponovno mijenja u korist republikanaca. Republikanski predsjednici nominirali su šest od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda. Demokrati strahuju da će konzervativna većina utjecati na buduće odluke Vrhovnog suda o zdravstvu i mogućem nesporazumu oko rezultata predsjedničkih izbora. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal