Hrvatska tvrtka počinje kažnjavati radnike ako završe u samoizolaciji, skidat će im 10 posto s plaće

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.“Poštovani djelatnici! S obzirom da je svaki dan situacija s Covid-19 sve gora, obavještavam vas da će kompanija Tehnix uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolirani u hotelu Kralj.

Osoba koja će biti u samoizolaciji bit će destimulirana u iznosu od 10 posto na plaću. Moramo biti svjesni da svojim ponašanjem van firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mjesta. Vaš direktor: Đuro Horvat”, stoji u dopisu, a prenosi ga Varaždinski.hr.

ŠALJE IH U SAMOIZOLACIJU U HOTEL
Horvat je ovu odluku pokušao objasniti za portal emeđimurje Kako kaže, “u ovim teškim vremenima postoji veliki interes za naše proizvode, posebice za korona kabine. Uz brojne narudžbi iz cijele Hrvatske, bilježimo i veliki interes iz Švicarske, Luksemburga i drugih europskih zemalja. Zbog toga nastojimo da proces proizvodnje održimo na punom kapacitetu pri čemu je najvažnije zdravlje naših zaposlenika”, rekao je Horvat.

Potom je objasnio da će svoje radnike, ako im bude određena samoizolacija, smještati u svoj hotel, kako ne bi bili u kontaktu s obitelji i drugim radnicima.“Na katu našeg hotela Kralj u Donjem Kraljevcu osigurali smo smještajne kapacitete za naše djelatnike kojima je određena samoizolacija. U tom prostoru osigurana im je i prehrana kao i telefonski kontakt s obiteljima s kojima mogu komunicirati i na druge načine, koje dozvole epidemiolozi. Na taj način i njih i njihove obitelji, kao i radne kolege, želimo zaštititi od razvijanja simptoma i širenja bolesti, ako u pojedinom slučaju do nje i dođe, opisuje Horvat novu proceduru koja će se početi primjenjivati od sutra, 28. listopada”, rekao je za emeđimurje.

ŠTO AKO RADNIK NIJE KRIV ZA SAMOIZOLACIJU?
A dio o smanjenju plaće Horvat je komentirao ovako: “Smatram da u ovo vrijeme svi moramo biti naročito odgovorni prema sebi, svojim obiteljima, ali i kolegama na poslu. Moramo voditi računa da i nakon radnog vremena u najvećoj mogućoj mjeri smanjimo druženja ili odlazak na mjesta gdje bismo se mogli zaraziti. Ponašanjem suprotno od toga i sebi i tvrtki stvaramo dodatne probleme i troškove te je naša namjera stimulirati odgovorno ponašanje.”Direktor kompanije pritom nije precizirao, ili barem to portal nije prenio, postoje li slučajevi u kojima ljudima neće biti smanjena plaća, ovisno o okolnostima. Recimo, odredi li se mjera samoizolacije radniku čije se dijete zarazilo u školi, hoće li i njemu zato smanjiti plaću?

Tehnix se inače bavi projektiranjem i proizvodnjom servisnih strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenjem otpadom. Horvat je prošle godine za Lider rekao kako “godišnje uprihode 50 milijuna eura, od kojih 80 posto otpada na izvoz na europsko i svjetsko tržište”.(telegram.hr)

Facebook Comments