Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Gilead zaradio već 900 milijuna USD na remdesiviru koji primaju oboljeli od covida

remdesivir lijek

Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizirani oboljeli od covida-19 već je donio svome proizvođaču Gilead Sciences zaradu od gotovo 900 milijuna dolara u trećem tromjesečju, objavilo je farmaceutski laboratorij.
Zahvaljujući prodaji tog proizvoda, koji je razvijen bez uspjeha za liječenje hemoragijske groznice ebole, grupa je podebljala svoj tromjesečni prihod za 17 posto te iznosi 6,58 milijarda dolara. Gilead je postao rentabilna tvrtka i ostvarila je neto dobit od 360 milijuna dolara.

Remdesivir je jedan od prvih lijekova koji se pokazao relativno učinkovit u rigoroznim ispitivanjima u svrhu skraćivanja vremena oporavka oboljelih od covida-19 te. Pokazalo se da remdesivir skraćuje vrijeme oporavka za nekoliko dana no nije dokazano da smanjuje smrtnost.

Američki predsjednik Donald Trump koji je od covida-19 obolio početkom listopada, primao je remdesivir pet dana, ali i druge lijekove.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je 22. listopada trajno odobrenje za taj lijek koji je postao jedina specifična terapija za covid-19 odobrena trajno, a ne privremeno u Sjedinjenim Državama.

Europa i druge zemlje također su privremeno odobrile remdesivir od proljeća.
Gilead ostvaruje bitan dio svog prihoda prodajom lijekova protiv AIDS-a koji su narasli za 8 posto na 4,5 milijarda dolara. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal