Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bruxeles: Opomena Hrvatskoj zbog radioaktivnog otpada

Europska komisija objavila je listopadski paket povreda prava Europske unije u kojem je Hrvatska dobila dva obrazložena mišljenja te jednu opomenu zbog upravljanja radioaktivnim otpadom.
Između ostaloga, direktiva od država članica traži da izrade i provode nacionalne programe za upravljanje radioaktivnim otpadom i istrošenim gorivom na svom teritoriju. Države članice imale su rok do 23. kolovoza 2013. da u svoja zakonodavstva transponiraju direktivu, a do 23. kolovoza 2015. da izrade nacionalne programe za upravljanje radioaktivnim otpadom. Sve tri zemlje, Austrija, Hrvatska te Italija imaju dva mjeseca za odgovor Komisiji.

Nepotpuno prenošenje direktive o persumpciji nevinosti

Hrvatska je zajedno s Bugarskom, Ciprom i Rumunjskom dobila obrazloženo mišljenje zbog nepotpunog prenošenja direktive o presumpciji nevinosti. Komisija poziva sve četiri zemlje da potpuno provedu pravila EU-a o jačanju presumpcije nevinosti i pravu na nazočnost na suđenju u kaznenim postupcima. Ta direktiva smatra se ključnim elementom europskog pravnog okvira o minimalnim zajedničkim standardima za pravedno suđenje kako bi se u dovoljnoj mjeri zaštitila prava osumnjičenih i optuženih osoba.

Ta direktiva također jača međusobno povjerenje u kaznene postupke zemalja članica, što omogućava lakše priznavanje presuda u kaznenim postupcima. Komisija smatra da su Hrvatska i tri navedene zemlje samo djelomično prenijele tu direktivu u svoje zakonodavstvo, da nedostaju neke odredbe. Komisija je utvrdila nedostatke u vezi s prezentiranjem javnosti identiteta okrivljenih osoba, primjerice kada javna tijela u javnim izjavama osobu nazivaju krivom kao i dostupnost odgovarajućih mjera ako se to dogodi. Postoje i praznine u tome kako osumnjičene i optužene osobe mogu biti nazočne na sudu, primjenom mjera fizičkog ograničavanja, navodi Komisija.

Sve četiri zemlje imaju dva mjeseca za odgovor. Ako to propuste učiniti ili ako Komisija ne bude zadovoljna odgovorom, moguć je sljedeći korak u postupku, a to je pokretanje tužbe pred Sudom EU-a.

Vaučeri za otkazana putovanja

Hrvatska je zajedno s Litvom i Slovačkom dobila obrazloženo mišljenje i zbog direktive o putničkim paket aranžmanima. Zbog pandemije Covida 19, putnički paket aranžmani otkazani su. Prema direktivi EU-a, putnici imaju pravo na povrat novca koji su uplatili. Međutim, mnoge zemlje članice su za vrijeme pandemije donijele svoja nacionalna pravila po kojima su se umjesto novca putnicima davali vaučeri za otkazana putovanja ili se povrat novca odgađao znatno više od dvotjednog roka, koji je propisan direktivom.

Ta nacionalna pravila krše odredbe direktive i slabe povjerenje potrošača. Komisija je u svibnju ove godine objavila preporuke državama članicama da vaučere učine atraktivnom alternativom povratu novca, ali da pri tom pravo na povrat ostaje neupitno. U srpnju je Komisija pokrenula postupak protiv deset zemalja članica, a Hrvatska, Litva i Slovačka nisu promijenile svoja pravila pa se Komisija odlučila na drugi korak u postupku, upućivanjem obrazloženog mišljenja.

Sve tri zemlje – Hrvatska, Litva i Slovačka, dobile su dva mjeseca za odgovor. Bugarska je zbog istog pitanja dobila službenu opomenu, što je prvi korak u pokretanju postupka. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal