Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otvoren Vukovarski vodotoranj

Nakon više od tri godine intenzivnih radova danas je svečano otvoren Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva i otpora. Zbog epidemioloških mjera na svečanosti otvorenja nema građana. Unatoč tomu, Vukovar je pripremio bogat program.
Svečani program počeo je u 17:30, a okončan je velikim vatrometom. Kako je javila naša novinarka Zrinka Perić, Vukovarci su obnovu jedva dočekali jer za njih je to simbol pobjede i novoga života.

Branitelji Hrvoje Džalto i Ivica Ivanika 1991. su svaku noć na vodotoranj postavljali hrvatsku zastavu neprijatelju u inat. Danas, 29 godina kasnije, njih više nema, ali hrvatski se barjak još uvijek viori na vrhu vodotornja. Uz intonaciju Lijepe naše zastavu je danas podignuo Krešimir Džalto, Hrvojev sin, a barjak mu je predala Ana Bzdek, majka Ivice Ivanike.

  • Presretna sam što sam ja ovdje danas na tom mjestu, a opet sam tužna što moj otac nije ovdje. On je, nažalost, preminuo, nije mogao dočekati, ali ja se iskreno nadam da ću to sve opravdati i da će on biti ponosan na mene, kao što sam ja za vrijeme rata bila ponosna na njega, rekla je Gabrijela Varga, kći Hrvoje Džalte.
  • Od sutra vodotoranj otvara vrata za sve posjetitelje, rekla je u podnevnom Dnevniku novinarka HRT-a Ines Milanković.
  • Obnova je bila vrlo zahtjevna i stajala je čak 46 milijuna kuna. U prikupljanje sredstava priključili su se ljudi iz cijelog svijeta. Više od 7000 Hrvata iz 17 država svijeta doniralo je novac za obnovu. Vodotoranj je u obnovi izvana ostao gotovo netaknut, na njemu je ostalo 640 rupa koje simboliziraju ratnu patnju da se ovakva tragedija nikada ne ponovi i zaboravi, dodala je. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal