Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Planulo cjepivo protiv gripe

gripa 3

U zadarskim ljekarnama cjepivo protiv gripe trenutačno se ne može kupiti. Doze koje su nedavno stigle odmah su rasprodane i ne zna se točan datum dolaska nove pošiljke.

Cjepivo građani u ljekarnama svakodnevno traže.

– Količina koju smo mogli naručiti je bila ograničena, te ono što je došlo u prvom valu, prodalo se u roku od dva do tri dana. Neke najave su da će se nova količina cjepiva pojaviti u 12. mjesecu i predbilježuju se već za ta nova cjepiva, rekla je magistra farmacije Ana Jadreško.

Prošle godine potražnja je, kažu farmaceuti, bila manja pa je količina koja je došla u prvom valu bila dostatna za cijelu sezonu.

– Lani nije bilo teško nabaviti jer nije bilo gužve na svjetskom tržištu. Ove godine ga svi traže, pa nema dovoljnih količina koliko bi trebalo biti, rekao je Božo Čolak, ravnatelj Ljekarne Zadar.

Onaj tko nije u ugroženoj skupini i u ovom se trenutku želi cijepiti – ne može jer nema cjepiva. Slična je situacija, čini se, u cijeloj Hrvatskoj. Prve doze cjepiva išle su starijim osobama i pedijatrima. Prije tri dana ugrožene skupine počeli su cijepiti i obiteljski liječnici.

– Ja sam dobio 170 od traženih 250 doza. Uz obećanje da ćemo uskoro, a to znači negdje do sredine studenoga, dobiti i ovaj ostatak od 80 doza. Odaziv je dobar, rekao je liječnik obiteljske medicine Damir Biloglav.

Ako ipak uspijete kupiti dozu cjepiva u idućem valu pošiljke, imajte na umu da prilikom transporta iz ljekarne do liječnika obiteljske medicine, cjepivo mora biti pohranjeno na određenoj, hladnijoj temperaturi. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja kod Saborskog

OgPortal

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od milijun kuna. I to, naravno, bez javnog natječaja

OgPortal

Širenje kanalizacijske mreže u gradu Ozlju, u tijeku završni radovi na izgradnji kolektora u naselju Lukšići Ozaljski

OgPortal

Asfalt u Ponikvama

OgPortal

Dramatično kod Saborskog! Specijalci izvlačili migrante iz minskog polja, ima ranjenih

OgPortal

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

OgPortal