Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Loše odluke političara usred krize plaćamo 141 milijuna kuna

kune

Apsurdistan: Usred krize milijuni se odlijevaju iz proračuna zbog izgubljenih sporova i aljkavosti bivših ministara: Ostojića, Šustara, Divjak…

Iako smo usred krize i država se muči namaknuti novac za pomoć zdravstvu i gospodarstvu, a minus u proračunu dosegnuo je gotovo 30 milijardi kuna, milijuni ipak cure iz proračuna.

Predstavljajući povećanje troškova u proračunu u četvrtak, ministar financija Zdravko Marić spomenuo je u svojoj prezentaciji i da nam novac odlazi na izgubljene sporove i povrat Europskoj komisiji. Konkretno, riječ je o ukupno 141,5 milijuna kuna koji su osigurani u rebalansu proračuna.
Nema odluka Stožera?!
Bez ulaženja u detalje, Marić je naveo da Ministarstvo unutarnjih poslova mora vratiti Europskoj komisiji čak 42 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora platiti 38 milijuna kuna izgubljeni spor, a da Ministarstvu poljoprivrede treba osigurati 61,5 milijuna kuna za izgubljene sporove i dugove. Sve je to iz prethodnih mandata.

Sad smo doznali i prilično nevjerojatne detalje o tome zašto gubimo novac u najtežem trenutku. U vrijeme migrantske krize 2015. i 2016., tijekom mandata ministra Ranka Ostojića, Hrvatska je povukla 6,3 milijuna eura europske pomoći.

Ali sad MUP mora vratiti čak 5,7 milijuna eura (42 milijuna kuna). I to zato što je ministarstvo ugovaralo poslove izravnom pogodbom, a nije opravdalo hitnost nabave za hranu, smještaj i ostale troškove zbrinjavanja 658.000 migranta, kažu u MUP-u, koji danas vodi Davor Božinović.

Odgovaraju nam da bi revizija Komisije priznala i odluke Kriznog stožera tijekom te krize.

  • Sadašnje rukovodstvo MUP-a, međutim, nije moglo ući u trag niti jednoj odluci tadašnjeg Stožera – odgovaraju nam iz MUP-a. Još će pokušati na sastancima objasniti hitnost, ali šanse su male jer nemaju dokumente. U MUP-u kažu da smo i prijevoz migranata tad platili 56 milijuna kuna iz proračuna iako smo mogli koristiti novac EU. Ako vratimo i ovaj novac, bit ćemo jedina zemlja koja je gotovo u cijelosti platila sama tadašnju migrantsku krizu. Ministarstvo obrazovanja izgubilo je spor s Varaždinskom županijom. Prije gotovo pet godina prestali su plaćati ugovorene obveze za škole.

Nema sankcija za odgovorne
Već su izgubili 20 milijuna, sad će još 38 milijuna jer idu i kamate. – Treba platiti oko 5,5 milijuna kuna kamata zbog tadašnje političke odluke da se ne ispunjavaju ugovori – kaže župan Radimir Čačić, koji proziva bivšeg ministra Predraga Šustara, ministricu Blaženku Divjak i Predraga Štromara.

Čačić kaže da sad ministarstvo moli oprost tih zateznih kamata, ali da će takvu odluku staviti na županijsku skupštinu. On smatra da ljudi koji tako pogriješe trebaju snositi i odgovornost.

  • Ne može netko nabiti milijunske troškove, otići i nikome ništa. Treba nam ta odgovornost – kaže Čačić.
    Ministarstvo poljoprivrede je podmirilo štete koje su godinama odgađane za ubijene životinje.

Ministarstvo unutarnjih poslova: 42 milijuna kuna
Većinu novca dobivenog iz EU moramo vratiti Europskoj komisiji jer u vrijeme migrantske krize prije pet godina MUP nije provodio natječaje za smještaj, hranu i zbrinjavanje migranata. Iako je situacija bila hitna, reviziji EK nisu poslali nikakva obrazloženja i odluke koje bi to opravdale. Sve se to događalo u mandatu SDP-ovca Ranka Ostojića. U ministarstvu kažu da nisu mogli naći niti odluke tadašnjega kriznog stožera, koje bi bile dovoljno opravdanje Europskoj komisiji.
Ministarstvo poljoprivrede: 61 milijun kuna
Oko 10,7 milijuna kuna po sudskom rješenju za uništenu ribu u ribnjaku u Miholjcu. Ministarstvo kaže da je i 50 milijuna osigurano za dugove od prošlih godina vlasnicima životinja koje su ubijene radi sprečavanje širenja zaraze. Obveze su se prebacivale iz godine u godinu, a sada će biti podmirene.

Ministarstvo obrazovanja: 38 milijuna kuna
Nisu plaćali ugovorene obveze za gradnju 32 škole u Varaždinskoj županiji i jedne u Koprivnici. Izgubili su sporove i sad trebaju platiti i milijunske kamate. Čačić kaže da ne može oprostiti ranije dosuđene kamate, ali dio kamata iz posljednjih sporova dat će na izglasavanje u županijsku skupštinu. Ministarstvo inače nije htjelo podmiriti dugove dok nije iscrpilo baš sve žalbe i tužbe. Apsurd je da je Štromar kao župan podnio prvu tužbu, a kao ministar zauzeo je drukčiji stav.

etni igrač iz Hrvatske pogodio ‘peticu‘ na Eurojackpotu, osvojio je 370.000 kuna!
Izvučeni brojevi 44. kola EuroJackpota koji su igračima donijeli sjajne dobitke su: 11,19,24,33,39 – 1,4

U 44. kolu igre EuroJackpot glavni dobitak nije osvojen, no pogođena su 2 dobitka 5+1 u iznosu od 7.347.475,09 kuna i 14 dobitaka 5+0 u iznosu od 370.460,46 kuna.

Jedan vrijedan dobitak osvojen je i u Hrvatskoj, a dobitak 5+0 sretnom igraču iz Ludbrega donosi 370.460,46 kuna.

Listić je uplaćen na prodajnom mjestu HL u Ludbregu. Izvučeni brojevi 44. kola EuroJackpota koji su igračima donijeli sjajne dobitke su: 11,19,24,33,39 – 1,4.

Sljedeće izvlačenje održava se u petak 6.11.2020., a glavni dobitak iznosi 249.000.000,00 kuna. (24sata.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal