Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U rujnu u Hrvatskoj najviše umrlih u posljednjih 9 godina

Groblje Sv. Jakov

Prema podacima DZS-a, očito je da će broj umrlih ove godine biti veći nego lani jer su već u rujnu umrle 482 osobe više nego lani, njih 4328, što je najveći broj umrlih od 2011.

Podaci za prvih devet mjeseci 2020. pokazuju i da ćemo na kraju godine imati manje brakova i razvoda. U prvih 9 mjeseci 2020. umrlo je 39.168 ljudi, a lani njih 39.653 u tom razdoblju, a inače u Hrvatskoj se najviše umire u zimskim mjesecima, i bez covida, i to najviše u siječnju, pa nakon zimskih mjeseci u ožujku, piše Večernji.hr.

Usto, kad se uspoređuje godišnji broj smrti, demografi vode računa je li riječ o godini ili godinama kad u duboku starost ulaze najbrojnije generacije nakon 2. svjetskog rata pa je smrtnost time veća. U svakom slučaju, s obzirom na broj umrlih od covida posljednjih tjedana, nema dvojbe da će ove godine samo zbog epidemije broj umrlih kod nas biti veći nego lani.

Kad je riječ o rođenima u prvih 9 mjeseci 2020., imali smo 26.921 rođene djece, što je nešto više nego lani kada je rođeno 26.645 beba.

Pao je u prvih devet mjeseci i broj brakova pa ih je sklopljeno tek 12.464, a lani njih 16.291. No to nije samo zbog korone nego i zbog iseljavanja mladih. Ove godine bilo je i manje razvoda (3440) u prvih devet mjeseci nego lani (4199). No vidjet ćemo hoće li nakon krize broj razvoda rasti.(N1)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal