Aktualno Županija

Rak dojke “hvata” svaku devetu ženu u županiji. U karlovačkoj bolnici vraćaju nadu kroz rekonstrukciju na top razini

Sve više žena danas se nakon odstranjenja dojke odlučuje na rekonstrukciju koja joj “vraća” dojku, a tim dr. Crnice radi odličan posao
Imate zloćudni tumor na dojci, rečenica je od koje strahuje svaka žena, a trenutak osvješćivanja bolesti u tom trenutku ostaje urezan u pamćenje. Ono što će uslijediti nakon tog trenutka, zauvijek će promijeniti život svake od tih žena.

U vrijeme dok nas se bombardira podacima o koroni, mnoge bolesti prolaze ispod radara, a upravo je završeni listopad mjesec kad dodatno osvješćujemo pojavu karcinoma dojke.

Karlovačka bolnica ima najsuvremeniji mamograf, on je i otkrio tumor Karlovčanki velik tek 1 cm
Naše dvije sugovornice, obje gospođe u pedesetim godinama s dijagnozom zloćudnog tumora dojke suočile su se ove i prošle godine. Nenadano i neočekivano, uvijek kao nepozvan gost stigao je tumor i promijenio njihove živote. No, zahvaljujući stručnjacima iz karlovačke bolnice i voditelju odsjeka za plastičnu, rekonstruktivnu kirurgiju dojki na čelu s dr. Suadom Crnicom, nije sve tako crno. Naprotiv.-Rak dojke dijagnosticiran mi je prošle godine u studenom. Išla sam na redovite preglede od 27. godine života, problema nije bilo, nalazi su 30 godina bili u redu. Ipak, lani se ipak dogodilo iznenada i otkriven mi je na mamografiji tumor velik 1 cm, priča nam Karlovčanka. U prvi tren nije vjerovala, no brzo se pribrala.- Sve je išlo brzo, naručili su me na biopsiju, doista zahvaljujući svim liječnicima i sestrama sve je išlo jako brzo, brzo sam i operirana i za prošli Božić već bila kod kuće.Prvo pitanje koje joj je prostrujalo glavom kad su joj liječnici rekli da ima tumor bilo je – Zašto baš ja? Bio mi je šok, no najveći mi je šok bio kad mi je doktor rekao da će morati odrezati cijelu dojku, govori nam ova gospođa. No, zahvaljujući stručnosti karlovačkih liječnika i tima na čelu s dr. Suadom Crnicom, ovoj je Karlovčanki u sklopu iste operacije uklonjena njena dojka i obavljena rekonstrukcija, odnosno napravljena nova. Priznaje da o tome nije puno znala, no odlučila se odmah na taj zahvat operacije i rekonstrukcije i ne žali nimalo. Sve je prošlo savršeno, iako ju je bilo strah jer nije znala s čime se suočava. -Uz doktora Crnicu sve sam odradila odmah, sve mi je objašnjen do zadnjeg detalja i zapravo nisam ni imala osjećaj da sam operirana jer sam s dojkom ušla i izašla iz bolnice, objašnjava nam. Jedino što je prvih mjesec dana morala paziti na rekonstruiranu dojku, no uz lijekove je sve uspjela prebroditi. Redovito se kontrolira, a sretna je jer nije morala prolaziti niti kemoterapiju niti zračenja. Jedino što želi poručiti ženama jest da se redovito kontroliraju i da se ne zanemaruju. – Medicinsko osoblje ovdje na Švarči se jako trudi i doista sam sretna što su me vodili kroz ovu borbu, zaključuje gospođa.A dr. Suad Crnica kojeg redom hvale sve pacijentice kao i cijeli njegov tim, napominje da je rak dojke izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Stoga je kontrola iznimno bitna. – Ovu bolest danas možemo izlječiti bez velikog hendikepa, a vrijeme kirurgije i medicine koje je žene da tako kažemo sakatilo, je iza nas. Nama je bitno da naše pacijentice shvate da smo tu da im pomognemo i da se suoče s tim bez straha jer to nije lako.

Pacijenticama u karlovačkoj bolnici nudi se rekonstrukcija dojke na visokoj razini
I upravo se ovdje otvara tema o kojoj se malo zna, a to je da se u karlovačkoj bolnici rade rekonstrukcije dojki na visokoj razini i da žene koje se ovdje operiraju imaju istu “uslugu” kao u zagrebačkim klinikama.

-Ženama koje se danas liječe u Karlovcu je danas dostupno praktički sve u liječenju raka dojke, odnosno sve u svijetu i u klinikama u Zagrebu. Doista, nema razlike liječe li se žene ovdje ili na Rebru ili u Dubravi, isti principi, obrasci i terapija se rade, a onda i u smislu rekonstrukcije odnosno nove dojke. Hendikep kojeg su žene nekad imale nakon što im je zbog bolesti uklonjena dojka više ne mora biti teret nikome, kaže dr. Crnica.Rekonstrukciju dojke obavlja cijeli tim stručnjaka, a radi se uzimanjem dijela vlastitog tkiva ili ako je riječ o kasnijoj rekonstrukciji, implantatima. – Bitno je reći da žena bira, hoće li odmah na rekonstrukciju dojke nakon što se dojka ukloni ili kasnije. No, spoznaja da se nakon operacije i uklanjanja dojke odmah stavlja nova velika je dobrobit za pacijenta. Crnica kaže kako je iznimno bitno svaku pacijenticu upoznati sa svim detaljima i odgovoriti na sva pitanja što je preduvjet uspjeha i dobrog rezultata uz podatak da pacijentica bira. Zahvalan je doktor i cijelom timu s kojim radi, svjestan odgovornosti za svačiji život. – Nije to mala stvar, mi imamo multidisciplinarni pristup svakom pacijentu i tim od 6 ljudi radi za svakog pacijenta. Uz glavnu sestru Gordanu Jagatić koja je prava “Katica za sve” na ovom odjelu, s dr. Crnicom radi i mladi liječnik Dalibor Lavrnja koji ne skriva zadovoljstvo što se u Karlovcu radi kvalitetno i u razini s puno većim klinikama.Epidemija COVID-a 19 i njih je malo “racionalizirala” no niti u jednom trenutku kvaliteta usluge i briga za pacijenta nije došla u pitanje. I dok nas dnevno “bombardiraju” brojem pozitivnih na koronavirus, podaci o raku dojke zabrinjavajući su.Svaka deveta žena u Karlovačkoj županiji oboljet će ili je oboljela od karcinoma dojke
Godišnje se u Karlovcu pregleda oko 4500 pacijenata na ovom odsjeku, a veliki probir daje i veliki broj otkrivenih karcinoma i drugih tumora dojke. Godišnje se operira oko 150- 180 tumora dojke od čega je 90 posto tumora, odnosno zloćudnih, otkriva Crnica. – Dolazimo do podatka da je svaka deveta žena u Karlovačkoj županiji oboljela ili će oboljeti od raka dojke što je ozbiljna stvar. Svjetski je prosjek da obolijeva svaka deseta žena, no zato je važno rano otkrivanje raka dojke čemu služi i naš nacionalni program, napominje doktor.

Odgovornost prema sebi je najvažnija, a svaka kvržica nije tumor
Svaki tumor, a pogotovo karcinomi dojke izlječivi su 95 posto kad se otkriju na vrijeme. “Na vrijeme” je ključno. A bitna je i anamneza, odnosno ono što nam nosi obitelj. – Ukoliko je netko u obitelji po ženskoj liniji imao karcinom, svakako se treba javiti u bolnicu, tražiti mišljenje, razgovor.

Dobna granica za prve preglede za dojke odavno se spustila. Djevojke već od 18 godina trebale bi napraviti prvi ultrazvuk, osobito ako imaju nekog u obitelji tko se borio s tumorom dojke, odnosno imaju genski potencijal.

Pretile žene, sklone alkoholizmu, pušačice, ali i one koje nisu rodile pa nisu dojile također spadaju u rizične skupine, otkriva doktor. No, svaka kvržica koju se napipa na dojci nije rak. Tehnika i tehonologija danas rade čudo, ultrazvuk, mamografija i magnet su pouzdani, no svaka žena od prve mjesečnice pa dok god je živa treba jedanput na mjesec pregledati sama dojke, najbolje nakon završetka ciklusa. Liječnicima “crveno svjetlo” pali ipak citološka analiza, odnosno nalaz karcinomskih stanica. Vrlo brzo žena se tada preuzima i počinje liječenje. Zbog korona-situacije na ovom odjelu sad sumnjive slučajeve zadrže 2 do 3 dana na odjelu i naprave kompletnu analizu. Ima više vrsta liječenja, a u Karlovcu se kombinira kirurško, onkološko i radiološko liječenje. O samom tumoru ovisi i cijeli postupak kojeg liječnici i kirurzi rade, no sve je češća upravo opcija da se ide u tzv. primarnu rekonstrukciju. Dojka se ukloni, provjeri se je li zahvaćena bradavica i ide se na rekonstrukciju sa širokim leđnim mišićem koji će ubuduće biti tkivo nove dojke. Ona tada dobiva formu kakvu je imala i prije bolesti, a vani ostane manji ožiljak koji se izgubi, objašnjava dr. Crnica.U svojoj dugogodišnjoj praksi dr. Crnica susretao se s tumorima raznih veličina, tako se modernom tehnikom u Karlovcu odnosno digitalnim mamografom najsuvremenijim u Hrvatskoj može pronaći tumor već od 2 mm, a krajnosti su oni tumori koji razaraju sve i zauzimaju gotovo pola prsnog koša. Takvi se slučajevi događaju jer žene od straha ili neznanja nikome ne idu, a tumori rastu. Tada je situacija loša.

Naša druga sugovornica također dolazi iz Karlovačke županije, godinama je gotovo istovjetna prvoj gospođi, a ona je tumor doslovno napipala dok je spavala. Bio je to šok za nju i nije se mogla pribrati odmah. – Gledala sam se u ogledalu, šutjela, pripovijeda o tim trenucima. -U karlovačkoj bolnici sve se brzo odvijalo, od sumnje do čekanja na nalaz, a i meni je dojka uklonjena te rekonstruirana. Jedva sam čekala da se riješim tog zla, iskreno vam kažem. Ova gospođa prezadovoljna je prijemom u karlovačkoj bolnici, stručnošću, ljubaznošću i komunikacijom, ali i konačnim rezultatom te rekonstruiranom dojkom. I njena porukama ženama je jasna – pregledavajte se, idite na preglede, život je jedan i treba ga živjeti. (radio-mreznica)