Jesmo li blizu lockdownu? Aladrović kaže da će biti uveden ‘ako se ne budemo držali mjera’

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je rekao da će se novi lockdown dogoditi ako se ne budemo držali protuepidemijskih mjera. Aladrović, koji se inače nalazi u samoizolaciji kao kontakt ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac koja je pozitivna na koronavirus, preko video veze je gostovao u N1 Studiju uživo. Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Aladrović je na pitanje o novom lockdownu odgovorio otvorenije nego bilo koji njegov kolega do sada.Ministar je na početku tog dijela razgovora kazao kako je odgovornost za pridržavanje zaštitnih mjera na svima nama. „Činimo sve što možemo da do lockdowna ne dođe. Dosad smo pokazali da smo mogli donositi pravodobne mjere. O tome hoće li se dogoditi lockdown ili neće, ovisi o nama samima.

Ne možemo staviti u parametar hoće li se lockdown dogoditi iz političkog konteksta. On će se dogoditi ukoliko se mi ne budemo držali mjera. Ukoliko se budemo pridržavali svega onoga što nam Stožer i epidemiološka struka preporučuje, sigurno smo bliže tome da to izbjegnemo”, objasnio je Aladrović, javlja N1.

KOLIKO JE LOCKDOWN VJEROJATAN?
Za uvođenje kazni onima koji se ne pridržavaju mjera odgovoran je Stožer, a ne njegovo ministarstvo, kazao je Aladrović na pitanje o toj mogućnosti. „Treba prepustiti odgovornost i povjerenje Stožeru koji to zaista kvalitetno radi. Ja vjerujem da su apeli i vlastita odgovornost ono što će nas držati podalje od lockdowna. U ovom trenutku spominjanje lockdowna nas vodi u epidemiološki dodatan problem, ali i u jedan ekonomski izazov”, rekao je ministar.

O mogućnosti uvođenja novog lockdowna već se dugo nagađa, ali većina visokih državnih dužnosnika takvu je mjeru do sada dobacivala ili prikazivala kao krajnje nevjerojatnu. Ipak, s rastom broja novozaraženih odgovori nadležnih na pitanja o lockdownu postajali su sve neodređeniji. Više o tome Telegram je pisao prije desetak dana.Jučerašnji istup ministra zdravstva Vilija Beroša djelovao je kao da smo daleko od zatvaranja kakvo je na snazi bilo tijekom najtežeg razdoblja proljetnog vala virusa. Beroš je lockdown jučer proglasio „posljednjom opcijom“, rekavši kako ona „nije realna“. S obzirom na današnju izjavu ministra rada, čini se da ni u Vladi nisu sigurni koliko je lockdown vjerojatan i pod kojim bi uvjetima mogao biti uveden.(telegram.hr)

Facebook Comments