Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš: Ako sustav krahira, podnijet ću ostavku

beroš 432 ist

Ministar zdravstva Vili Beroš u Saboru se obratio novinarima te komentirao prosvjed djelatnika KB-a Dubrava. Rekao je kako nema dojam da je sustav krahirao. Ako se to dogodi, podnijet ću ostavku, poručio je.

– Danas je broj manji nego prošlih dana, što je sjajna vijest, ali je broj preminulih dosta velik. Nažalost, možemo očekivati da će rasti broj hospitaliziranih, rekao je Beroš.

– Ako imamo 2500 novozaraženih, 7 do 10 posto tih ljudi će razviti srednji do teški oblik bolesti. To znači da će biti potrebno oko 3500 pa možda i 5 tisuća bolničkih kreveta. Radimo sve da se pripremimo na tsunami bolesnika. Zato radimo centralizaciju liječenja COVID-pozitivnih. Nije to moja ideja, objasnio je ministar.

Naglasio je da nigdje ne postoje uvjeti koje ima KB Dubrava te je zato ta bolnica i izabrana za COVID-bolnicu.

– Koja bolnica ima slične uvjete, sve su druge bez potrebnih instalacija, sve su paviljonskog tipa. Odabrana je zbog svoje važnosti, zbog infrastrukture. Probali smo omogućiti da sve druge zdravstvene ustanove zbrinjavaju ostale bolesnike, rekao je ministar dodavši da se moramo odlučiti gdje će se liječiti jedni, a gdje drugi pacijenti.

Istaknuo je da je KB Dubravu izabrao za COVID-bolnicu zbog kvalitete.

– Znam da se svi ne slažu s tom idejom. KB Dubrava je u tranziciji, a unatoč tomu djelatnici pružaju odličnu skrb, poručio je ministar i demantirao tvrdnje nekih djelatnika da KB Dubrava nije dobila pomoć u ljudstvu.

Kaže da je ekspertna skupina predložila rješenje koje je on prihvatio.

– Vjerujem da će zaposlenici shvatiti o čemu je riječ. Postojao je određeni dualizam u KB-u Dubrava, u pravu ste. Očekujem da će svi drugi djelatnici pripomagati djelatnicima KB-a Dubrava. Isti scenarij bio je i proljetos. Ali nije se aktivirao. Zdravstveni sustav mora reagirati. U Dubravi se stvari mogu riješiti. Sve one koji prosvjeduju pitam koja je alternativa, istaknuo je Beroš.

Na novinarsko pitanje odgovorio je kako nema dojam da je sustav krahirao.

– Ako se to dogodi, podnijet ću ostavku, to je najmanji problem, poručio je Beroš.

Ekspertna skupina i ja svakodnevno teško radimo da odgovorimo u ovim ekstremnim izazovima. Jedna od poluga našeg odgovora je uspostava KB Dubrave kao COVID-19 bolnice. Dok sam ministar, to će biti tako jer je to moja odgovornost prema COVID-bolesnicima, pritom ne zaboravljajući ostale bolesnike i njima, do trenutka kada će opterećenje možda biti još teže, omogućiti pružanje druge zdravstvene zaštite u drugim zagrebačkim ustanovama, a koji će participirati svojim ljudstvom u KB Dubrava, stvar je vrlo jasna, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Objasnio je da u KB-u Dubrava tijekom ljeta nije bilo respiratora jer im tada nisu trebali.

– Od 860 respiratora nemamo previše slobodnih. Ali prilagođavat ćemo se iz dana u dan, poručio je. Ti respiratori se ne nalaze u skladištu, nalaze se u drugim bolnicama, one respiratore koji nisu nužno u upotrebi povlačimo u Dubravu. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Skijanje na Bjelolasici u ožujku

OgPortal

Prezentiran Program POS-a u Ogulinu

OG Portal

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena muška osoba

OgPortal

Oštre optužbe iz Vukovara, Penava tvrdi: Iza napisa o aferama stoje sigurnosne službe i središnjica HDZ-a

OgPortal

Vrhovni sud povećao kaznu Marinu Kameničkom zbog udesa na Ilici, odmah mora u Remetinec!

OgPortal

Prvi valovi stigli do istočne obale Novog Zelanda, evakuacija u tijeku: ‘Ovo će trajati satima‘

OgPortal