Aktualno OG sada Ogulin

Lovci obilježili Svetog Huberta sukladno epidemiološkoj situaciji

Svake godine, tradicionalno lovci lovačkih društava našeg područja zajedno obilježavaju svog zaštitnika, dan Sv Huberta, okupljanjem, svečanom procesijom i svetom misom, te zajedničkom večerom i druženjem nakon toga.

S obzirom na epidemiološku situaciju lovci LD Klek Ogulin nisu tradicionalno obilježili dan svog zaštitnika Svetog Huberta. Članovi Izvršnog odbora društva prisustvovali su svetoj misi, poštujući sve preporučene mjere, dok je procesija i druženje izostalo. Nadamo se da će već slijedeće godine ponovno biti organizirana velika procesija i zajednička svečana večera – kažu iz LD Klek.

Iz Lovačke udruge Jelen Mala Kapela saznajemo da su i oni slično proslavili Sv. Huberta, na način da je jedan dio članstva prisustvovao svetoj misi u crkvi u Oštarijama. I oni svim lovcima upućuju čestitku za dan njihovog zašttitnika uz želju da sljedeće godine budu uvjeti koji će omogućiti pravu lovačku proslavu.

Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, obilježava se svake godine 3. studenog. Osim što je svetac; on je zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara i bio je iscjelitelj bjesnoće.
Rođen je oko 656, godine, a umro je 10. svibnja 727.godine u Belgiji. Lovci su poštivali sv. Huberta i cijenili ga jer je pomagao uspješnom završetku lova, do banketa kojim se lov završavao, a divljač slavila i blagovala. Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca. Štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša.