Mađarska opet uvodi izvanredno stanje zbog koronavirusa

Mađarska u ponoć uvodi izvanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta broja slučajeva covida-19, što prijeti preopterećenjem bolnica, rekao je premijer Viktor Orban. Izvanredno stanje vladi će omogućiti da upravlja putem izvršnih uredbi.
Vrijeme je za donošenje novih mjera kako bismo mogli očuvati funkcionalnost naših bolnica i zaštititi živote starijih. Moramo ostaviti po strani političke rasprave, treba nam brzo djelovanje i pravodobne mjere, rekao je Orban u videosnimci na Facebooku, dodajući da bi u suprotnom slučaju bolnice mogle biti preopterećene sredinom prosinca.

Orban je rekao da će zatražiti od parlamenta da potvrdi uvođenje izvanrednog stanja na 90 dana i uvede policijski sat koji će trajati od ponoći do 5 sati. U Mađarskoj su u utorak 84 osobe umrle od covida-19, a ukupno je 1973 umrlih od početka epidemije. Podaci Europskog instituta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Mađarska na trećem mjestu u Europi po broju umrlih na milijun stanovnika, poslije Češke i Belgije. (hrt.hr)

Facebook Comments