Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zagrebačka banka kažnjena je s 33 milijuna kuna jer od početka 2017. pa gotovo do kraja 2019. nije imala djelotvorno uspostavljen sustav za nadzor i sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma.

-ZABA zagrebačka banka ist

To je do sada najveća novčana kazna nekoj banci za prekršajnu odgovornost.

U medijima se nagađalo da je zbog toga s čela Uprave odstupio njezin predsjednik i još nekoliko članova. U banci priznaju pogrešku, a kazna će im biti smanjena na 22 milijuna jer će, najavljeno je, biti plaćena u kratkom roku.

U Zagrebačkoj banci HNB je tijekom nadzora otkrio 11 prekršaja – od procjene rizika poslovnih odnosa, preko identificiranja sumnjivih transakcija do njihove prijave Uredu za sprečavanje pranja novca. Također, kažu u HNB-u, zakazao je sustav dubinske analize te unutarnje kontrole.

  • Radi se o ogromnom broju transakcija, i njih nije moguće nadzirati bez odgovarajućih softverskih rješenja. Međutim isto tako znamo da je to uvijek stvar neke kombinacije i softverskih rješenja i ljudi koji provode nadzor, tako da je nemoguće reći da je to samo jedno ili drugo i obično se govori o kombinaciji propusta, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Zagrebačka banka, nakon nadzora HNB-a, provela je potpunu reorganizaciju poslovanja i povećala svoje kapacitete za sprečavanje pranja novca.

  • Cjelokupni set od 75 mjera koje je Zagrebačka banka identificirala, a HNB naložio, u potpunosti je proveden 3 mjeseca prije roka zadanog od strane HNB-a, priopćeno je iz Zagrebačke banke.

Sporna je takozvana talijanska tipologija prema kojoj se novac, bez jasne ekonomske podloge, doznačuje na račune stranaca, te zatim podiže s računa.

  • Ne znači da se radi o pranju novca, nego samo o tome da banka nije provela dodatne aktivnosti dubinskih analiza koje smatramo da se trebaju u takvim situacijama provesti, kaže Vujčić.

Je li doista bilo pranja novca te ima li u ovom slučaju ne samo prekršajne nego i kaznene odgovornosti, odlučit će, kaže Vujčić, druge institucije zadužene za sprečavanje pranja novca. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja kod Saborskog

OgPortal

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od milijun kuna. I to, naravno, bez javnog natječaja

OgPortal

Širenje kanalizacijske mreže u gradu Ozlju, u tijeku završni radovi na izgradnji kolektora u naselju Lukšići Ozaljski

OgPortal

Asfalt u Ponikvama

OgPortal

Dramatično kod Saborskog! Specijalci izvlačili migrante iz minskog polja, ima ranjenih

OgPortal

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

OgPortal