Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi rezultati poslijepodne će možda otkriti konačnog pobjednika

joe biden ist

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.
Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu. Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena, te u Sjevernoj Karolini.

Ažurirani podaci za Nevadu u 18 sati

New York Times piše kako će se ažurirani podaci za saveznu državu Nevadu, koja bi mogla odlučiti ove izbore, znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Joe Biden tamo vodi za manje od 8 tisuća glasova.

Nevada ima šest elektora i ondje je Hillary Clinton pobijedila 2016. godine.

Trumpovi simpatizeri i prosvjednici u Las Vegasu su se sukobili s prosvjednicima koji traže da se prebroji svaki glas.
Državna tajnica Nevade Barbara Cegavske u priopćenju je, odgovarajući na pitanje zašto Nevadi treba tako dugo za brojanje glasova, rekla da se prebrojavanje u toj državi zapravo odvija očekivanom brzinom te dase prema propisanom procesu svi propisno primljeni glasački listići moraju brojati i do devet dana nakon izbora.

  • Nismo prestali brojati glasove. Prebrojavanje traje i nastavit će se dok se ne prebroji svaki listić, rekla je.

Sjeverna Karolina tek 12. studenoga

Dužnosnici Pennsylvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga. Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC. Republikanski predsjednik tamo vodi za 39 tisuća glasova, ali treba ih se prebrojati još 200 tisuća. Biden ima dobru šansu preokrenuti tu saveznu državu, što dva puta nije uspjelo predsjedniku Baracku Obami.

Arizona, u kojoj Biden trenutno vodi s gotovo 80 tisuća glasova nakon što ih je prebrojano 86 posto, također će objaviti nove podatke u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu.
Tužbe Trumpovog stožera

Trump se preuranjeno proglasio pobjednikom izbora već u utorak, a svaki suprotan ishod nazvao je krađom.

  • Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda, kazao je u Bijeloj kući.

Trump i članovi njegove vlade mjesecima kritiziraju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima.

Njegov stožer je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Šefica Bidenove kampanje osudila je u međuvremenu Trumpove izjave o navodnoj prevari, a demokratski kandidat je izrazio vjeru da je na putu prema pobjedi.

  • Nije na meni i na Donaldu Trumpu da objavljujemo pobjednika ovih izbora. To je na glasačima, poručio je Biden i pozvao na američko jedinstvo nakon izbora. (hrt.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal