Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden vodi u Georgiji, uskoro rezultati iz Pennsylvanije

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Nevadi i Arizoni, te na nešto više od 1 posto u Sjevernoj Karolini. Biden je u Georgiji preuzeo vodstvo te zasad vodi u ukupnom broju elektorskih glasova. Sudovi u Michiganu i Georgiji odbacili su zahtjeve stožera Donalda Trumpa da se u tim saveznim državama zaustavi prebrojavanje glasova.Stanje u presudnim državama

U Georgiji se dogodio preokret – Biden je od Trumpa preuzeo vodstvo te ga u međuvremenu i malo povećao, pa sada vodi za 1097 glasova. Kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova. Prebrojano je 99 posto glasova.

Ta savezna država nije glasala za demokratskog predsjedničkog kandidata od 1992.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s oko 18 tisuća glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto.

Novi rezultati za ovu državu očekuju se uskoro. Treba prebrojati još desetke tisuća glasova, od kojih je većina iz područja koja snažno naginju demokratima, pa se očekuje da bi Biden i ovdje mogao preuzeti vodstvo.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi s oko 76.700 glasova uz 95 posto prebrojanih glasova i ima 1,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi s oko 11,4 tisuća glasova uz 89 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razlike u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 47.000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

Slavica: Trump ima samo jednu formulu za pobjedu

Naša dopisnica iz Washingtona Branka Slavica javila je u podnevnom Dnevniku kako se približavamo trenutku kad ćemo znati tko je pobjednik, ali još nismo tamo.

– Matematika, statistika na strani su Joea Bidena. On je preuzeo prednost u Georgiji, republikanskoj utvrdi. Još oko 1 posto glasova treba prebrojati i još uvijek nisu stigli glasovi američkih vojnika koji žive izvan zemlje, koji bi mogli ići prema Trumpu, rekla je Slavica. /hrt/