Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Predsjednik protiv svih: Trump nanizao silne optužbe za izbornu krađu

U Sjedinjenim Državama nastavlja se prebrojavanje glasova nakon izbora za predsjednika države. Sudovi u Michiganu i Georgiji odbacili su zahtjeve stožera Donalda Trumpa da se u tim saveznim državama zaustavi prebrojavanje glasova. Aktualni predsjednik u svojem govoru u Bijeloj kući napao je američki demokratski proces i optužio demokrate, medije i financijere da mu kradu osvojeni drugi mandat. Kandidat Demokratske stranke Joe Biden pozvao je građane da ostanu mirni i strpljivi.
Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio – rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja. A zatim optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

  • Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači – rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.
  • Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali – rekao je. Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i “broje one ilegalne”. Okrivio je “velike medije, velik novac i veliku tehnologiju” da su se urotili s demokratima protiv njega.

Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama. CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: “Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore”.

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova. Tako mu prednost u ovom trenutku u Georgiji iznosi samo tri tisuće glasova, a u Pennsylvaniji, gdje je jučer vodio i sa 700.000 glasova razlike, svedena je na samo šezdesetak tisuća. Očekuje se da će ti brojevi nastaviti ići u Bidenovu korist jer preostali listići iz krajeva koji glasaju za demokrate.

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost.

  • Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima. (hrt.hr)