Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden ima 284 elektorska glasa, američki mediji ga proglasili novim predsjednikom

joe biden ist

 

JOE BIDEN osvojio je Pennsylvaniju, saveznu državu koja nosi 20 elektorskih glasova. Prema trenutnoj situaciji ima 284 elektorskih glasova, što mu je dovoljno za pobjedu. Podsjetimo, za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.
AP, CNN, NBC, ABC, Fox News i ostali američki mediji proglasili su ga novim američkim predsjednikom. Kamala Harris će biti prva žena potpredsjednica SAD-a.
Biden je jučer, u jednom danu, potpuno preokrenuo Pennsylvaniju u kojoj je Trump još u četvrtak imao oko 150.000 glasova prednosti.

Biden sada tamo vodi s oko 30.000 glasova.

Jučer je Biden preokrenuo i rezultat u Georgiji gdje je također prešao u vodstvo. Tamo sada vodi s oko 4000 glasva.

U Georgiji je jučer u vodstvu bio Donald Trump s 18.000 glasova razlike, no dopisni su glasovi išli u korist Bidenu pa je razlika smanjena na svega 463 glasa danas u 10 sati ujutro po našem vremenu. Oko 11 sati došlo je do velikog preokreta te je Biden preuzeo vodstvo s 917 glasova i to vodstvo nastavio povećavati. No, jučer je objavljeno da će u Georgiji doći do ponovnog prebrojavanja glasova.

Još se uvijek broje glasovi u Arizoni, u kojoj su neki američki mediji već proglasili Bidenovu pobjedu. Tamo je prebrojano 90 posto glasova, Biden vodi s 50.1 posto naprema Trumpovih 48.5 posto. Arizona je jedna od ključnih država za oba predsjednička kandidata, koja nosi 11 elektorskih glasova. Na izborima 2016. u toj je državi pobijedio Trump.

U izbornoj noći su Fox News i AP javili da je Arizonu osvojio Biden, iako je bilo prebrojano tek 70 posto glasova, što je izazvalo negodovanje Trumpa i njegovih suradnika. (index.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal