Lukašenko i njegov sin na crnoj listi EU-a

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, njegov sin Viktor i trinaest dužnosnika odgovornih za represiju u toj zemlji službeno su dodani na crnu listu osoba kojima Europska unija uvodi sankcije.
Zemlje članice EU-a dale su svoju suglasnost i ažurirana lista je objavljena u Službenom listu.

Ovih trinaest dužnosnika sankcionirala je i Kanada u okviru zajedničke akcije s EU-om, priopćilo je kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Za razliku od EU-a, Ottawa je još krajem rujna zabranila boravak u Kanadi predsjedniku Aleksandru Lukašenku i njegovu sinu i savjetniku Viktoru Lukašenku, čija je imovina također zamrznuta.

Imena bjeloruskog predsjednika, njegova sina Viktora i trinaest pripadnika prvog ‘ešalona’ vlasti dodani su na europsku listu s 40 imena, među kojima je i ministar unutarnjih poslova, kojima je 2. listopada uvedena zabrana boravka i zamrznuta imovina u EU-u.

Odluka o uvođenju sankcija predsjedniku Lukašenku i njegovu okružju donesena je zbog “odbijanja bjeloruskih vlasti da uspostave dijalog s oporbom” koja osporava rezultat predsjedničkih izbora, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Mjere koje stupaju na snagu danas omogućit će blokadu imovine predsjednika Lukašenka i njegova sina u Europskoj uniji.

Specijalizirana mrežna stranica EUObserver piše da Lukašenkova obitelj ima udjele u dvjema agencijama za nekretnine na Cipru.

Zamrzavanje imovine povlači za sobom blokadu bankovnih računa i zapljenu imovine fizičke ili pravne osobe te zamrzavanje imovine tvrtke koju ta osoba kontrolira.

Kanada je dosad sankcionirala 54 bjeloruska dužnosnika, koji su odreda iz predsjednikova najbližeg okružja. (hrt.hr)

Facebook Comments