Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Samostan spašava časnu od utjerivača dugova: ‘Ona kao osoba više ne postoji, predala se Bogu!‘

Samostan

– Poštovani… vaša tvrtka, zbog navodnog postojanja obveze P. V. u više navrata zove samostan, ometajući časne sestre telefonom, tražeći navedenu P. V. Navedenim radnjama uznemiravate sve časne sestre u posvećenom životu i kontemplaciji – početak je pisma naslovljenog na agenciju za naplatu potraživanja B2 Kapital, a koje im je, sudeći prema žigu na samom pismu, krajem listopada ove godine poslano iz zajednice klanjateljice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina iz Triblja u zaleđu Crikvenice.

Agencija za naplatu potraživanja B2 Kapital, sudeći prema navodima iz pisma, pokušava očito naplatiti potraživanje od jedne od časnih sestara koja je, čini se, u toj zajednici. Za nju se, sudeći prema pismu, zauzela predstojnica samostana s. Karla Džaja, koja se i potpisala na spomenutom pismu i do koje smo ovih dana uspjeli telefonski doći. Međutim, na pitanje o tom pismu, predstojnica samostana s. Karla Džaja, reagirala je tako da nam je rekla kako će zvati policiju jer je zovemo te protupitanjima o tome – tko nam je to pismo dao te kako smo uspjeli doći do pisma koje je privatno i poslano je u kuverti na privatnu tvrtku.

Predstojnica Džaja u konačnici nije bila raspoložena za razgovor za Jutarnji list te je prekinula vezu.’Ona više ne postoji’
U pismu do kojeg je došao Jutarnji list ona na vrlo neobičan način, naime, pokušava agenciju za naplatu potraživanja uvjeriti da časna sestra do koje oni, pak, pokušavaju doći – “de facto kao fizička osoba više ne postoji”.

-…ranije ste od strane ove zajednice obaviješteni o statusu P. V. – gdje je ona klauzurna časna sestra stoga de facto fizička osoba P. V. koju tražite više ne postoji. Ona je sada dio zajednice klanjateljica Euharistijskog Srca Isusova i Marijina, koja nema vlastite imovine i prihoda te je svoj život povjerila Bogu, od čije Providnosti živi. K tome, časna sestra nema svoj osobni telefon ni email adresu – navodi se u pismu naslovljenom na agenciju za naplatu potraživanja B2 Kapital. U toj agenciji smo također pokušali provjeriti autentičnost pisma te doznati nešto više o spomenutom potraživanju, ali do zaključenja ovog članka nisu nam odgovorili.

– Nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit u navedenom roku. Zamolili bismo Vas za strpljenje te očekujte odgovor tijekom sljedećeg tjedna – stoji u odgovoru potpisanom s B2 Kapital Press.U pismu predstojnica navodi kako je i ranije agenciji poslala potvrdu o članstvu P. V. u zajednici.

– Stoga, ovim putem vas lijepo molim za razumijevanje u vidu prestanka navedenih radnji s Vaše strane, budući da fizička osoba koju tražite de facto više ne postoji, posebice u pogledu novčanih davanja ili budućih prihoda – navodi u pismu predstojnica samostana s. Karla Džaja.

Pravno nedopustivo
Odvjetnik Milko Križanović kaže da “pravno nije dopustivo da jedna osoba za sebe navodi da je izgubila svojstvo u pravnom prometu pristupanjem vjerskoj ili drugoj zajednici, promjeni imena ili sl.

– Dakle OIB – osobni identifikacijski broj – dodjeljuje Ministarstvo financija – Porezna uprava po službenoj dužnosti, te OIB doslovno prati osobu za vrijeme cijeloga životnog ciklusa, od rođenja do smrti, od stjecanja do prestanka hrvatskog državljanstva, od osnivanja do prestanka pravne osobe. OIB se ne mijenja bez obzira na osobne promjene koje prate osobu kojoj je taj broj dodijeljen, pa tako primjerice bez obzira na promjenu imena, prezimena, naziva, adrese ili pristupanja zajednicama – objašnjava odvjetnik Križanović te dodaje da se sukladno Zakonu o OIB-u vjerovnici detektiraju i slijede dužnika, kao i njegovu imovinu koju evidentira porezna uprava po OIB-u.

– Svaki dužnik odgovara za dug cijelom svojom imovinom, te da potraživanje vjerovnika tereti osobno dužnika do konačne naplate tražbine, zastare tražbine ili smrti dužnika. Sadržaj pisma možemo promatrati kao očitovanje vjerske zajednice da je njihov pojedini član osoba bez imovine, ali nikako da pojedinac u svojstvu dužnika kao takav ne postoji – kaže odvjetnik Križanović.

Djeluju od 1998. godine
Vjerničko društvo Omnia deo, kojem pripadaju i klauzurne sestre klanjateljice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina, započelo je djelovati 1998. godine, kad su utemeljitelji don Josip Radić i Jozefina Glasnović krenuli s okupljanjem laika i osoba posvećenog života. Ta informacija objavljena je u emisiji “Od Krista pozvani”, na Hrvatskom katoličkom radiju.

Društvo je, nadalje se navodi, kanonski priznato u Riječkoj metropoliji, u lipnju 2018., kada je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, tijekom slavlja u katedrali sv. Vida u Rijeci, pročitao Dekret o osnivanju i predao ga utemeljiteljima.

Društvo ima četiri grane – klauzurne sestre klanjateljice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina, zatim redovnice koje žive u zajednicama otvorenog tipa – službenice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina; braću Euharistijskog Srca Isusova i Marijina, a to su dijecezanski svećenici u svećeničkom bratstvu te laike – apostole Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koji se okupljaju na molitvenoj zajednici.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal