Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Još jedan poraz za Borisa Johnsona

Boris Johnson 98 ist

Britanski premijer Boris Johnson teško je poražen u gornjem domu parlamenta pri predlaganju zakona koji bi mu omogućio da prekrši sporazum o izlasku koji je Velika Britanija potpisala s Europskom unijom.

Zakon o unutarnjem tržištu osmišljen je kako bi zaštitio trgovinu među četiri britanske nacije nakon brexita. Sadržava dijelove za koje ministri tvrde da su nužni za zaštitu delikatnog statusa Sjeverne Irske kao dijela Ujedinjenog Kraljevstva, no njima se na specifičan i ograničen način krši međunarodno pravo.

Dom lordova glasao je o ukidanju spornih dijelova zakona, u nizu poraza za vladajuću Konzervativnu stranku. Vlada nema većinu u gornjem domu, ali su se zakonu usprotivili i neki konzervativci. Vlada bi trebala biti razumnija, prihvatiti uklanjanje ovih uvredljivih točaka i početi s obnavljanjem našeg međunarodnog ugleda, rekla je Angela Smith, čelnica oporbenih laburista u gornjem domu.

Vlada se ne povlači i najavila je da će se sporni dijelovi vratiti na glasanje u donji dom gdje su ranije bili prihvaćeni s 340 glasova za i 256 protiv. Dosljedno i jasno govorimo da klauzule predstavljaju pravnu sigurnosnu mrežu kako bi se zaštitio integritet unutarnjeg tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i velike dobrobiti dobivene mirovnim procesom u Sjevernoj Irskoj, rekla je glasnogovornica vlade.

Predstavljanje spornog zakona u rujnu naišlo je na kritike onih koji smatraju da će uništiti međunarodni ugled Velike Britanije. Joe Biden, demokratski izabrani predsjednik SAD-a, na Twitteru je 16. rujna napisao da sve što šteti mirovnom sporazumu između Republike Irske i Sjeverne Irske prijeti i angloameričkoj trgovini.

Johnson ističe kako su sporni dijelovi zakona sigurnosna mreža ako ne uspiju pregovori s EU-om o prometu robom između Britanije, Sjeverne Irske i njene otvorene granice s Irskom, članicom EU-a. Mnogi zakon tumače kao pregovaračko sredstvo kojim London želi dobiti ustupke EU-a u trgovinskim pregovorima. Bruxelles je zbog njega pokrenuo pravni postupak protiv Britanaca.

EU ne može ratificirati novi sporazum dok Britanci donose zakone koji krše prošli, napisao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney. Povjerenje i dobra vjera su važni, dodao je. Završni oblik zakona moraju potvrditi oba doma parlamenta, a neizabrani gornji dom u pravilu trajno ne blokira zakone koji su doneseni u demokratski izabranom donjem domu. Sporni dijelovi zakona neće biti ni potrebni ako razgovori s EU-om uspiju.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Skijanje na Bjelolasici u ožujku

OgPortal

Prezentiran Program POS-a u Ogulinu

OG Portal

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena muška osoba

OgPortal

Oštre optužbe iz Vukovara, Penava tvrdi: Iza napisa o aferama stoje sigurnosne službe i središnjica HDZ-a

OgPortal

Vrhovni sud povećao kaznu Marinu Kameničkom zbog udesa na Ilici, odmah mora u Remetinec!

OgPortal

Prvi valovi stigli do istočne obale Novog Zelanda, evakuacija u tijeku: ‘Ovo će trajati satima‘

OgPortal