Aktualno Županija

Korona smanjila i broj obdukcija u Karlovcu, a COVID test može se raditi i umrlima

Od početka epidemije tj. od ožujka do kraja listopada ove godine, na patologiji karlovačke Opće bolnice nije napravljena niti jedna obdukcija preminule i na koronu pozitivne osobe. Štoviše, u odnosu na isto razdoblje lani, broj svih obdukcija značajno je smanjen.

Ovu informaciju Radio Mrežnici potvrdila je voditeljica Odjela patologije i citologije dr. Samija Ropar.

Ako zatreba, karlovačka bolnica ima i kadar i opremu za obdukcije pozitivnih
Obdukcije na COVID pozitivnim umrlima nisu radili iz jednostavnog razloga – prema sadašnjem ustroju one se obavljaju samo na klinikama, a i nitko ih od obitelji COVID pozitivnih osoba nije tražio.-No, ukoliko bude neophodno takvu obdukciju možemo napraviti i u našoj bolnici, jer imamo stručni kadar i opremu, kaže dr. Ropar.

Smanjen broj svih obdukcija zbog zahtjeva obitelji
Od 1. ožujka do 31. listopada prošle godine učinjeno je 29 obdukcija, a pet tijela upućeno je u Zagreb na sudsku medicinu. Ove godine, u istom periodu pak bilo je tek osam obdukcija dok je sedam tijela upućeno na sudsku medicinu.

-Smanjeni broj obdukcija u ovom periodu tumačimo većim brojem zahtjeva obitelji da se obdukcija ne provodi, pojašnjava dr. Ropar.

Treba li i mrtve prije obdukcije testirati na COVID?
Na pitanje treba li i mrtve osobe testirati na koronavirus ako idu u Zagreb na obdukciju dr. Ropar odgovara:

-Ukoliko je pacijent testiran za života do upućivanja na sudsku obdukciju čeka se nalaz brisa. Ako nije, onda se s tijelom postupa kao da je pozitivno na korona virus i uz sve potrebne mjere se transportira na Zavod za sudsku medicinu KBC Zagreb.

Tijela na obdukciju na Zavod upućuje i Županijsko državno odvjetništvo kada sumnja na ubojstvo tj. kazneno djelo. U Karlovačkoj županiji slučajeva u kojima bi trebali testirati tijela prije upućivanja na obdukciju, nisu imali.Mobilni COVID tim za uzimanje briseva umrlima
-Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu na upit o potrebi testa na COVID prilikom obdukcije je zaključio da prijem tijela na obdukciju ne uvjetuje predočavanjem nalaza testa na korona virus. Međutim, ukoliko će biti potrebe za uzimanje takvog brisa, to može učiniti mobilni COVID tim Karlovačke županije po pozivu mrtvozornika te ga dostaviti ZZJZ Karlovačke županije na testiranje, napominju u karlovačkom ŽDO-u.

No, početkom listopada Karlovačka županija spomenuti mobilni COVID tim još uvijek nije imala iako je prije toga imala situaciju s osobom poginulom u prometnoj nesreći. Tijelo je poslano na obdukciju, ali je trebalo imati i test na COVID.

-Na žalost imali smo jednu takvu situaciju 10. rujna. U suradnji s hitnom medicinom i Zavodom za javno zdravstvo, uzeo se test i odnio u Zavod Andrija Štampar, rekla je još u listopadu Vesna Hajsan Dolinar. (radio-mreznica)