Gdje će se liječiti onkološki bolesnici KB Dubrava?

Pretvaranje KB-a Dubrava u COVID bolnicu stvorilo je problem ostalim pacijentima, među kojima su i žene koje su se ondje liječile od karcinoma dojke. Situacija koja ih je zatekla donijela im je strah i neizvjesnost.

  • Djelatnici KB Dubrava protestiraju zato što su pacijente cijelog istočnog dijela grada učinili pacijentima drugog reda. Ostaju bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju oko 350 tisuću stanovnika, koja je prošle godine učinila 800 tisuća specijalističkih pregleda, rekao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KB-a Dubrava Josip Ćurić.
  • Jako sam nesretna i žalosna što trenutno ne operiramo ovdje prvenstveno onkološke bolesnike. Ovo je ustanova u kojoj se radi jako puno onkološke kirurgije, torakalne, plastične, maksilofacijalne, ustanova u kojoj se rade transplantacije srca.Veliki udarac za hrvatsko zdravstvo je što bolnica već šest mjeseci ne radi svoje uobičajene djelatnosti, dodala je abdominalni kirurg Antonija Đuzel.
  • Mi javljamo pacijentima da smo za njih zatvoreni, samo za COVID pozitivne je otvoreno, istaknula je medicinska sestra u KB Dubrava Magdalena Majtan.
  • Kad sam zvala na odjel rekle su mi sestre da ne znaju, jer one nemaju i informaciju što s nama pacijentima.Oni nas nemaju gdje naručiti u bolnicu. Profesor je tamo ali on mene fizički ne može pregledati u tome je najveći problem. Ja mogu doći pred bolnicu i stajati pred bolnicom ali ja do liječnika ne mogu, rekla je Natalija Oštarčević Filipić.

-Ja sam Marija Orlić, dolazim iz Pule i devet godina se već liječim u KB Dubrava na plastici za bolesti dojke. Trebala sam 15.12. otići ponovno na kontrolu i napraviti uzv. Putem medija saznala sam da pacijenti vanjski odnosno pacijenti svi koji nisu COVID bolesni ne mogu se više liječiti u KB Dubravi, rekla je.

Dodala je da se njezina dojka opet upalila, te je trenutno na antibiotiku.

  • Ja ne znam gdje da se javim. Znači ja do svog operatera ne mogu doći, naglasila je Marija.

Natalija je kazala da je u velikom strahu jer onkološki bolesnici su uvijek pod neprestanim stresom.

  • Ne znamo hoćemo li doći do svog doktora, hoće li biti kontrola, a znate i sami koliko to djeluje na organizam gdje nama stresna situacija može biti okidač. U velikom smo strahu i bojimo se što će biti s nama, dodala je.

Natalija se pita čija je sada pacijentica i tko ju je dužan liječiti.

  • Tu je veliki problem jer ja jedino u koga imam povjerenje je u prof. Žica koji me je sedam puta operirao. I sad da ja dospijem nekom kirurgu kojem sam samo pacijent, broj, koji mene ne pozna ja jednostavno to ne želim jer moj kirurg nije umro pa da me se treba prebacit nekom drugom. Čovjek je živ, zdrav i hoda po bolnici a do mene ne može niti ja do njega, rekla je Natalija.

Marija kaže da je žalosna te smatra da će ova situacija dovesti do kulminacije svih ostalih bolesti.

  • Nažalost puno će ih od COVIDA umrijeti. Međutim COVID ćemo izliječiti a za sve ostalo ćemo poslije plaćati veliki danak, jer ljudi s karcinomima sa srčanim ili moždanim udarom trebaju odmah, ali odmah zdravstvenu zaštitu i pomoć, a kasnije kada COVID prođe jer onda će biti kasno, poručila je Marija. (hrt.hr)
Facebook Comments