Metković zbog svatova koji se organiziraju u BiH postao novo žarište

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od COVID-a 19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83, piše Slobodna Dalmacija.

Epidemiološka situacija na terenu je još lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom liječničku pomoć traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti u kućnim ljekarnama ili pak oni kojima treba pravdanje bolovanja za izostanak s posla.

Epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata s jedne svadbe održane koncem listopada.U susjednoj Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, gdje svadbeni saloni uveliko izigravaju mjere, premda je u BIH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 25 ljudi. Na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane. Međutim, ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije tisuće maraka (oko osam tisuća kuna), oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak svadbene dvorane podijele pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti središnja federalna vlast koja uvodi policijski sat u BIH od 23 do 6 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice.(Tportal)

Facebook Comments