Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor prilagodio svoj Poslovnik odluci Ustavnog suda; svi zastupnici mogu sudjelovati bili u samoizolaciji ili zaraženi koronom

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova izmijenio svoj Poslovnik prilagodivši ga odluci Ustavnog suda o ukidanju odredbe kojom se zbog epidemioloških mjera ograničavao broj zastupnika koji su mogli sudjelovati u radu sjednica, iznositi mišljenja i replicirati.
Promjenom Poslovnika omogućeno je svim zastupnicima da u doba epidemije sudjeluju na sjednici raspoređivanjem u nekoliko dvorana i praćenjem sjednice video vezom, te da raspravljaju i repliciraju predlagaču zakona.

I prije same izmjene Poslovnika Sabor je prilagodio rad novim okolnostima raspoređivanjem zastupnika načelom razmjernosti u Velikoj vijećnici i još pet dvorana (Maloj vijećnici sa galerijom, dvoranama Ante Starčevića i bana Josipa Jelačića, Crvenom i Žutom salonu), koje su tehnički opremljene da svi mogu sudjelovati na sjednici.U svakoj od dvorana nalazi se službenik kojemu se prijavljuju rasprave, odnosno replike, a “na vezi” je s predsjedavajućim. Zastupnici potom iz svoje dvorane dolaze u Veliku vijećnicu i ondje govore s posebno postavljenog mikrofona.Ostavljeno je pravilo da predlagatelj točke govori 20 minuta, predstavnik kluba 10 minuta, a zastupnik pojedinačno pet minuta.

Omogućeno je i glasanje video vezom i rasprava za one koji se nalaze u samoizolaciji ili su zaraženi koronavirusom. To pravilo ne vrijedi za zdrave zastupnike.

Izmjenama Poslovnika također je omogućeno prenošenje putem interneta sjednica saborskih radnih tijela.

Novost je i što će predsjednik Sabora moći ovlastiti nekog zastupnika da vodi sjednicu, ako on i svi potpredsjednici Sabora završe u izolaciji./Tportal/