Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U SAD-u ponovo crni rekord, više od 200.000 zaraženih u 24 sata

new york ist

Sjedinjene Države su ponovo srušile crni rekord u broju novozaraženih koronavirusom, s 201.961 slučajem u 24 sata, pokazuju zbirni podatci koje je objavilo sveučilište Johns Hopkins.

Najveća svjetska gospodarska sila koja je nedavno prešla prag od 10 milijuna zaraženih covidom-19, daleko je najteže pogođena pandemijom, s gotovo 240.000 umrlih.

Već tjedan dana broj zaraženih covidom-19 na dan redovito premašuje 100.000, što još nije viđeno.Trenutačno je stanje najteže na sjeveru SAD-a i na Srednjem zapadu. Premda je broj umrlih na dan daleko manji nego proljetos, u utorak ih je prijavljeno više od 1500 u 24 sata. No i broj pacijenata u bolnicama nezaustavljivo raste.

Oko 62.000 pacijenata trenutačno je hospitalizirano zbog covida-19 na američkom tlu, objavio je Covid Tracking Project, što nije viđeno od krajem siječnja kada je službeno potvrđen prvi slučaj u SAD-u.

Pandemija koje je važnost predsjednik na odlasku Donald Trump redovito umanjivao, gurnula je zemlju u najgoru zdravstvenu krizu od španjolske gripe 1918. i u najgoru recesiju nakon krize 1929. Njegov demokratski suparnik, novoizabrani predsjednik Joe Biden, iznio je početkom tjedna glavne smjernice svog programa borbe s pandemijom, koji će biti u vrhu prioriteta njegova mandata. U ponedjeljak je otkrio imena članova kriznog stožera za suzbijanje epidemije koji će početi s radom čim 20. siječnja uđe u Bijelu kuću.

Pozornost domaće javnosti usmjerena je na vijest da laboratoriji Pfizera i BioNTecha imaju cjepivo za covid-19 koje je “uspješno u 90 posto slučajeva”. Američka vlada je pod utjecajem predsjednika Trumpa s Pfizerom potpisala ugovor vrijedan 1,95 milijarda dolara o kupnji 100 milijuna doza, ako se cjepivo odobri. Nada se da će do kraja godine početi cijepiti ranjive skupine.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Skijanje na Bjelolasici u ožujku

OgPortal

Prezentiran Program POS-a u Ogulinu

OG Portal

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena muška osoba

OgPortal

Oštre optužbe iz Vukovara, Penava tvrdi: Iza napisa o aferama stoje sigurnosne službe i središnjica HDZ-a

OgPortal

Vrhovni sud povećao kaznu Marinu Kameničkom zbog udesa na Ilici, odmah mora u Remetinec!

OgPortal

Prvi valovi stigli do istočne obale Novog Zelanda, evakuacija u tijeku: ‘Ovo će trajati satima‘

OgPortal