Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Raste most koji spaja dvije zemlje

radovi most gradiška ist

Na gradilištu mosta između Stare i Bosanske Gradiške počelo je postvaljanje čelične konstrukcije. Izrađuju je i montiraju radnici slavonskobrodske tvrtke Montaža. Gradiški most njihov je veliki povratak u mostogradnju ali tek su dio međunarodnog konzoricja koji radi posao vrijedan više od 180 milijuna kuna. Zajednički ga financiraju Hrvatska i BiH, a pomaže EU.

Čelična leđa budućeg mosta počela su se uzdizati nad rijekom Savom. Dosad je, kaže Mato Martić iz Đuro Đaković Motaže – već ugrađeno oko 700 tona, a ugradit će se 5.000 tona. U halama Montaže proizvodnja je počela još početkom godine.

  • Dosad je proizvedeno oko 70 posto čeličnog rasklopnog sklopa mosta. Dio te konstrukcije je dopremljen na gradilište, izvijestila je voditeljica projekta, ĐĐ Montaža Anita Blažević. Ovoj inženjerki je prvi most u karijeri – vatreno krštenje praćeno COVID problemima. Ipak, uspjeli su premostiti probleme s dopremom čelične konstrukcije.
  • Svaki most ima svoju posebnu priču – prvenstveno spaja, a ovaj spaja dvije države, kaže glavni inženjer gradilišta Marko Lovrić. Zajednički ga i financiraju, a pomaže Europska unija. Četverotračni most dužine 462 metra obale će spojiti krajem iduće godine, ali to nije kraj priče. Most će biti u funkciji kad se izgradi brza cesta od Okučana do granice s BiH te novi granični prijelaz.

Načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić kaže kako će brzina izgradnje brze ceste ovisiti o procesu javne nabave i eventualnim žalbama. Neće biti izgrađena dvije do tri godine. I most i cesta sastavni su dio međunarodnog koridora koji povezuje Split s Banja Lukom i Balatonom u Mađarskoj. Od europske su važosti, a na lokalnoj razini znače nadu u novo zapošljavanje i razvoj. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Skijanje na Bjelolasici u ožujku

OgPortal

Prezentiran Program POS-a u Ogulinu

OG Portal

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena muška osoba

OgPortal

Oštre optužbe iz Vukovara, Penava tvrdi: Iza napisa o aferama stoje sigurnosne službe i središnjica HDZ-a

OgPortal

Vrhovni sud povećao kaznu Marinu Kameničkom zbog udesa na Ilici, odmah mora u Remetinec!

OgPortal

Prvi valovi stigli do istočne obale Novog Zelanda, evakuacija u tijeku: ‘Ovo će trajati satima‘

OgPortal