VIDEO – Zgrada koja hoda: Kinezima je smetala ova peterokatnica. Nisu je rušili, samo su je ‘premjestili’

Škola je napravljena 1935. godine, a ‘završila’ je na drugoj lokaciji jer se na njenom mjestu planira graditi poslovna zgrada. Da bi u tome uspjeli, radnici su prvo morali iskopati kanal oko objekta…
Korištenjem ‘hodajućih strojeva’ u kineskom Šangaju je premještena peterokatna zgrada škole stara 85 godina. Objekt je u cijelosti premješten s jedne na drugu lokaciju.

Prema navodima Lana Wujia, koji je vodio ovaj projekt, korišteno je 200 mobilnih nosača koji funkcioniraju kao robotičke noge. Strojevi su raspoređeni u dvije grupe i naizmjenično podižu i spuštaju zgradu. Kompanija Shanghai Evolution Shift je prije dvije godine razvila tehnologiju za ovu namjenu.
Škola je napravljena 1935. godine, a ‘završila’ je na drugoj lokaciji jer se na njenom mjestu planira graditi poslovna zgrada. Da bi u tome uspjeli, radnici su prvo morali iskopati kanal oko objekta kako bi mogli ugraditi spomenute strojeve. Cijeli proces je trajao 18 dana, a u nekadašnjoj zgradi škole će biti smješten centar za obrazovanje i zaštitu naslijeđa.
Šangaj se smatra jednim od najnaprednijih u Kini kada je riječ o zaštiti naslijeđa, pa su zbog toga već zaštitili mnoge stare objekte. Nije prvi put da se u ovom dijelu najmnogoljudnije zemlje na svijetu ovako premješta objekt.

U Šangaju su 2003. premjestili koncertnu dvoranu napravljenu 1930. zbog gradnje autoceste. Prije dvije godine je premještena i zgrada stara 90 godina i to je ocijenjeno kao najsloženiji pothvat te vrste, prenosi CNN. (24sata.hr)

Pogledajte video.

Facebook Comments