Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ekonomski rat Europe protiv Silicijske doline

amazon ist


Europska komisija optužila je Amazon da narušava pravila ravnopravnog natjecanja na tržištu internetske maloprodaje i otvorila istragu sumnjajući da zloupotrebljava podatke

Europska unija pokrenula je proces protiv Amazona zbog narušavanja tržišne utakmice u internetskoj maloprodaji, a otvorila je i još jednu istragu njihovih poslovnih navika. Još jednom se to, ističe Reuters, odvija preko ureda Margrethe Vestager, povjerenice EU za zaštitu tržišnog natjecanja.

Otvoreno niz fronti Ovo svakako nije prvi put da se Vestager obračunava s divovima iz Silicijske doline po nizu tema, do sada je već izrekla nekoliko rekordnih kazni. Agencija Reuters nabrojala je glavne sporne točke na temelju kojih Vestager nastoji uobličiti internetsko poslovanje u Europi, odnosno regulirati ponašanje Googlea, Facebooka, Applea i drugih globalnih megakompanija koje posluju i u zemljama EU. Svakako je u fokusu ponajprije Google protiv kojega je prva istraga EU pokrenuta još 2010. godine. Internetskoj su tražilici u tri odvojena slučaja u posljednje tri godine prijetile kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarde eura. Europska komisija odredila je 2017. kaznu u iznosu od 2,4 milijarde eura zbog davanja prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena na štetu manjih europskih konkurenata. Zatim je Googleu 2018. izrečena rekordna kazna od 4,34 milijarda eura zbog korištenja vlastitog operativnog sustava Android za mobilne uređaje kako bi blokirao konkurente. A 2019. godine europski su regulatori odredili kaznu od 1,49 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne uloge u internetskom oglašavanju.

Apple je pod istragom zbog usluge App Store i sustava mobilnog plaćanja Apple Pay. Istraga je uslijedila nakon prošlogodišnje tužbe švedske aplikacije i pripadajuće usluge za streaming glazbe Spotify, koji tvrdi da Apple nepravedno ograničava konkurenciju vlastitom glazbenom streaming uslugom Apple Music. U ožujku ove godine jedna je manja tvrtka podnijela sličnu pritužbu u vezi s e-knjigama i audioknjigama. Apple u središte europskih nastojanja da američki tehnološki divovi plate veće poreze. U rujnu se žalila na presudu Suda EU-a kojom je poništena njezina odluka da Apple mora Irskoj platiti 13 milijardi eura poreznog duga, u povijesnom slučaju u sklopu borbe Europske komisije protiv izbjegavanja poreza.

U prosincu prošle godine Europska je komisija objavila kako istražuje prikupljanje i monetiziranje podataka koje poduzima Facebook te je tako otvorila još jednu frontu prema najvećoj društvenoj mreži nakon što se počelo istraživati i njegovu online trgovinu Marketplace.

U središtu interesa Europske komisije nisu samo online giganti već su to i proizvođači komponenti, konkretno čipova. Američki proizvođač čipova Broadcom pristao je u listopadu razvrgnuti ekskluzivne ugovore s proizvođačima televizora i internetskih modema nagodivši se s Komisijom, čime je završena 12-mjesečna istraga i zaključeno je da nisu utvrđene nikakve povrede propisa. Tržište za 5G modeme Qualcomm je u veljači objavio da EU istražuje krši li on pravila tržišnog natjecanja koristeći dominantnu poziciju na tržištu čipova za 5G modeme. Komisija je u srpnju prošle godine izrekla Qualcommu kaznu od 242 milijuna eura zbog blokiranja jednog konkurenta na tržištu prije deset godina. Europska unija 2018. godine toj je tvrtki odrezala kaznu od 997 milijuna eura zato što je proizvođaču iPhonea Appleu platila da koristi samo njezine čipove. (vecernji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal