HDZ reagirao na presudu za korupciju: ‘Otklanjamo bilo kakvu kolektivnu odgovornost’

Županijski sud u Zagrebu danas je na suđenju za aferu Fimi medija, uz Ivu Sanadera, Branku Pavošević i Mladena Barišića krivim proglasio i HDZ. Stranka je pritom kažnjena s tri milijuna i 500 tisuća kuna, a u slučaju da presuda postane pravomoćna, u proračun će morati vratiti i 14.609.000 kuna.Odvjetnik HDZ-a nakon čitanja presude je izjavio kako će se na nju žaliti, a isto su potom potvrdili i iz same stranke odakle su medijima poslali priopćenje. U njemu, između ostalog, pišu i kako “HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka”.

Priopćenje niže možete pročitati u cijelosti.

ŽUPANIJSKI SUD JE TREBAO POSTUPITI PO RJEŠENJU VRHOVNOG
“Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine. Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika.

Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku. Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku.
ŽALBA NA PRESUDU
Obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka. Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela”, stoji u priopćenju iz HDZ-a koje potpisuje glasnogovornik Zoltan Kabok.(telegram.hr)

Facebook Comments