Nova presuda za aferu Fimi media

Županijski sud u Zagrebu objavit će presudu u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu će objaviti nakon što su na posljednjih nekoliko rasprava obrana i optužba iznosili svoje završne govore. Dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Presuda iz 2013. godine

Na prvom suđenju 2013. Ivo Sanader je nepravomoćno kažnjen s 9 godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne. Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček kažnjen je uvjetno.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki. (hrt.hr)

Facebook Comments