Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

KBC Zagreb poziva majke novorođenčadi da daruju višak mlijeka

beba

KBC Zagreb pozvao je sve punoljetne majke koje su zdrave i čije je dijete mlađe od godinu dana da daruju višak mlijeka u Banku humanog mlijeka, čiji je rad otežan zbog epidemije i potresa u Zagrebu.

– U ovom trenutku potrebe za mlijekom postaju sve veće jer se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove u Hrvatskoj. Molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju Banci. Darivateljica može biti svaka punoljetna majka koja je inače zdrava i čije dijete je mlađe od godinu dana, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.

Iako je rad Banke bio otežan zbog epidemije i potresa, ondje se svakodnevno pasteriziralo darovano mlijeko, gdje mu se osigurava sigurnost i kvaliteta. Darovano humano mlijeko najbolja je zamjena za majčino u okolnostima kada ona nije u mogućnosti dati vlastito, a samo darivanje pomaže najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak.

Banka humanog mlijeka otvorena je 15. studenog 2019. godine, a organizacijski je dio Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC-a Zagreb.

– Ovo je prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj, a njezina je vizija djelovati kao nacionalna banka koja će osigurati dovoljno mlijeka za svu prijevremeno rođenu djecu u Hrvatskoj, navode u priopćenju.

Od osnutka, u prvoj godini rada Banke, za darivanje se prijavila 191 majka, od kojih je 63 posto darivateljica.

– Prikupilo se 327 litara, pasterizirale su se 282 litre, a izdano je 185 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka. U razdoblju od siječnja do studenog 2020. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo stotinu djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno u jedinicama intenzivnog liječenja u Zagrebu i Osijeku, navode u priopćenju iz KBC-a Zagreb.(hrt)

Posljednje objavljeno

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

OgPortal

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal