Lokalni izbori u BiH u vrijeme političke, socijalne i gospodarske krize

U nedjelju će se u Bosni i Hercegovini održati lokalni izbori. U predizbornoj kampanji u drugi plan potisnuti su problemi čije bi rješavanje građanima osiguralo bolje životne uvjete.

Lokalni izbori u BiH održavaju se u vrijeme duboke političke, socijalne i gospodarske krize koju je još više produbila pandemija izazvana koronavirusom. I nedjeljni izbori na kojima će građani birati lokalnu vlast u općinama i gradovima održat će se uz propisane epidemiološke mjere. Izbore će voditi novo Središnje izborno povjerenstvo kojemu više stranaka osporava legitimitet izbora, ali i ovjeru biračkih popisa, posebice u inozemstvu.

– One koalicije i partnerstva koja smo mi pravili dat će rezultate, bez obzira na ovo što radi Središnje izborno povjerenstvo. To što se radi izlazi iz konteksta evidentno normalnog, slobodnog funkcioniranja izbornih aktivnost, što je osnova. Zato izbori i jesu praznik demokracije, smatra Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Pojačano uređenje komunalne infrastrukture govori da je riječ o lokalnim izborima, dok je predizborna retorika bila opća, za višu razinu vlasti.

– Pojedini kandidati i šefovi njihovih stranaka inzistiraju na tim temama zato što nemaju adekvatne programe za lokalni nivo, ali svaki su izbori priča za sebe. Vidjet ćemo hoće li i kome poći za rukom da eventualne nedostatke programa primjerenih lokalnoj samoupravi nadomjesti pokretanjem velikih tema, kaže prof. dr. sc. Milan Sitarski, Institut za društveno-politička istraživanja, Mostar.

A velike teme na koje tri nacionalne stranke različito gledaju su izvješće visokog povjerenika Valentina Inzka, promjena izbornog zakona, migrantska kriza.

– Zar nije paradoksalno da bivši ministar sigurnosti daje ostavku zbog neslaganja s predsjedavajućim Predsjedništva zbog tretmana ilegalnih migranata ovdje, a da malo kasnije taj isti predsjedatelj Predsjedništva dobije od pakistanske vlade najveće državno odlikovanje, pita Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Izbora u nedjelju neće biti samo u Mostaru, gdje će se održati tek 20. prosinca. U sljedećih mjesec dana Mostarce čeka ono što su drugi već prošli, uvjeravanja da će u iduće četiri godine biti bolje./hrt/

Facebook Comments