Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ispovijest tvorca cjepiva protiv koronavirusa: ‘Otkrit ću vam kad nam se život vraća u normalu‘

laboratorij test nalazi bolnica ist


Prošlog tjedna kompanija je objavila preliminarne analize prema kojima je njihovo cjepivo učinkovito kod više od 90 posto osoba

Život će se vratiti u normalu u sljedećih godinu dana, vjeruje profesor Ugur Sahin, suosnivač njemačke tvrtke BioNTech, koja je zajedno s farmaceutskim gigantom Pfizerom razvila cjepivo za koronavirus.

Sahin dodaje kako će još ova zima biti teška jer cjepivo neće moći imati dovoljan utjecaj u ovako kratkom roku, odnosno, svi neće moći biti cijepljeni. No, već krajem iduće godine stvari će biti drugačije, uvjeren je.

Prošlog tjedna kompanija je objavila preliminarne analize prema kojima je njihovo cjepivo učinkovito kod više od 90 posto osoba, piše BBC. U testiranju je sudjelovalo oko 43 tisuće ljudi. Krenula je masovna proizvodnja. Predmnijeva se da će samo u Veliku Britaniju do kraja godine otići oko deset milijuna doza, a dodatnih trideset milijuna doza već je naručeno. Kao što se pisalo, cjepivo je učinkovito ako se osoba cijepi s dvije doze u razmaku od tri tjedna.
Prioritet će biti stariji od 80, oni u domovima za starije kao i tamošnji zaposlenici, te zdravstveni radnici. Nakon toga, prioritet za cijepljenje određivat će se po dobi.

U razgovoru za BBC Sahin je rekao kako je uvjeren da će transmisija virusa biti drastično smanjena ovim cjepivom te da će se prestati pojavljivati simptomi covida-19 kod onih koji prime cjepivo.

  • Vrlo sam uvjeren da će transmisija virusa između ljudi biti smanjena, možda ne za 90 posto, ali svakako 50 posto. Ne trebamo zaboraviti da bi čak i tako niska brojka mogla dramatično smanjiti širenje pandemije – rekao je.

Nakon što je u ponedjeljak objavljeno da je svijet na pragu razvoja prvog učinkovitog cjepiva, britanski profesor medicine pri znamenitom Oxfordu Sir John Bell rekao je kako vjeruje da će se život vratiti u normalu već do proljeća 2021. No, Sahin vjeruje da će za to trebati ipak malo više vremena. Ako sve dobro prođe, rekao je, cjepivo bi se trebalo početi distribuirati krajem ove i početkom iduće godine. Cilj je do travnja dostaviti više od 300 milijuna doza, što će omogućiti početak zaustavljanja pandemije.

Ključno je cijepiti stanovništvo do jeseni
Najveći utjecaj na virus očekuje se, ipak, malo kasnije.

  • Ljeto će nam pomoći jer su stope zaraženosti tada niže. To je od velike važnosti jer će nam omogućiti procijepljenost velikog dijela stanovništva do sljedeće jeseni i zime – kazao je Sahin koji opetovano ističe kako je ključno stanovništvo cijepiti do jeseni 2021.

Nije mogao dati jasan odgovor je li cjepivo jednako učinkovito kod mlađih i starijih osoba, ali je rekao da će na to pitanje imati odgovor unutar sljedeća tri tjedna. Dodao je i kako zasad nije poznato koliko će dugo trajati imunitet stečen cijepljenjem. Ipak, dodao je, dodatna imunizacija ne bi trebala biti problem ako se ispostavi da je imunost značajno smanjena nakon godinu dana.

Što se nuspojava tiče, Sahin kaže kako se radi o blagoj do srednje izraženoj boli u području gdje je cjepivo primijenjeno. Bol može potrajati nekoliko dana. Također, neki od sudionika testiranja cjepiva imali su blagu do srednje izraženu vrućicu danima.

  • Nismo vidjeli druge ozbiljne nuspojave cjepiva koje bi rezultirale zaustavljanjem ili obustavljanjem studije – rekao je za BBC.

Traži se kažnjavanje ‘fake newsa’
Cjepivo koje razvija Sahin jedno je od njih jedanaest u završnoj fazi testiranja. No, za upotrebu u, primjerice Velikoj Britaniji, neće biti dozvoljeno sve dok ne prođe sve završne sigurnosne testove te dobije dopuštenje regulatorne agencije za medicinske i zdravstvene proizvode MHRa, piše BBC. Podsjećaju kako je agencija opetovano rekla kako neće smanjiti svoje sigurnosne kriterije bez obzira na to što je potrebno hitno razviti cjepivo za koronavirus.

U isto vrijeme, Laburisti optužuju britansku vladu da ne čini dovoljno kako bi spriječila objave protiv cijepljenja na internetu. Traže hitne zakone koji bi to regulirali. Zahtijevaju novčane kazne i kaznene postupke protiv društvenih mreža koje objavljuju lažne vijesti o cjepivima.

Ministar zdravstva u sjeni Jonathan Ashworth rekao je kako takve objave iskorištavaju ljudski strah te nepovjerenje u institucije, šireći strah i veliku štetu. Vjeruje kako bi vlada morala poraditi na izgradnji povjerenja među stanovništvom, kao i da bi ovu temu trebalo shvatiti izuzetno ozbiljno. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U zadnja 24 sata 520 novih slučajeva zaraze, umrlo 8 ljudi, oporavile se 342 osobe

OgPortal

Od 23-oje novozaraženih, niti jedan iz Ogulina

OgPortal

Krule – Čarape sa akcije

Bloger Krule

Što je zajedničko Velji Nevolji, Legiji, Zemuncima, Kavačkom i Škaljarskom klanu? Vole hrvatske putovnice

OgPortal

Pidžame – najtraženiji modni komad

OgPortal

FDA bi već danas mogla odobriti cjepivo Johnson & Johnson

OgPortal