Drago Hedl došao je do dokaza: Policija zaštitila šefa mladeži HDZ-a koji je vozio pijan

Požeška policija pokušala objasniti zašto Ivan Svjetličić nije dobio prekršajni nalog nakon gotovo četiri mjeseca

Predsjednik Županijskog odbora mladeži HDZ-a Požeško-slavonske županije, Ivan Svjetličić (25) 19. srpnja ove godine na Trgu Svetog trojstva u Požegi zatečen je za volanom s 0,89 promila alkohola u krvi, o čemu je Telegram prvi pisao. No, do Telegramova upita Policijskoj upravi Požeško slavonskoj, 10. studenoga ove godine, predsjedniku mladeži HDZ-a Požeško-slavonske županije, Ivanu Svjetličiću nije se dogodilo apsolutno ništa.

Protiv njega, iako je od događaja prošlo gotovo četiri mjeseca, nije podnesen prekršajni nalog, a objašnjenje koje smo dobili od požeške policije više je nego zanimljivo. ”U vezi s vašim upitom, obavještavamo vas da je prekršaj koji navodite evidentiran u Operativnoj evidenciji prekršaja Informacijskog sustava MUP-a i da će biti procesuiran sukladno redovnoj dinamici rješavanja prekršajnih predmeta”, stoji na početku odgovora na Telegramov upit je li protiv Svjetličića, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, podnesen prekršajni nalog.

ZABAVNO OBJAŠNJENJE POLICIJE
Ono što slijedi dalje, u odgovoru požeške policije, još je zabavnije: ”Naime, ukupna redovna dinamika rješavanja prekršajnih predmeta tijekom 2020. godine u velikoj je mjeri uvjetovana činjenicom da je u devet mjeseci ove godine, najvećim dijelom zbog dodatne tehničke opremljenosti uređajima za nadzor i kontrolu prometa, zabilježe porast evidentiranih prekršaja za više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Budući da je u isto vrijeme ostao isti broj osoba koje postupaju u procesuiranju prekršaja, uz dodatne obveze i angažman u nadzoru provođenja mjera vezanih uz suzbijanje epidemije bolesti COVID-19, nažalost, došlo je do znatnog usporavanja procesuiranja u odnosu na ranija razdoblja. Navedeno nikako ne znači da se prekršaji neće u Zakonom zadanom roku procesuirati”, piše požeška policija.

A onda slijedi i objašnjenje zašto je to tako: ”U prioritetna postupanja policijskih službenika spadaju procesuiranja najtežih prometnih prekršaja (prekršaji vezani za prometne nesreće, prekršaji recidivista i prekršaji za koje je propisana ili izrečena novčana kazna od najmanje 5.000 kuna), dok se ostali prekršajni predmeti rješavaju i otpremaju na jednak redovan način ovisno o vremenu njihovog počinjenja”, zaključuju u Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj.

DRUGIMA SE KAZNA PROCESUIRA UNUTAR PAR DANA
Sve bi možda i držalo vodu da Telegram nije u posjedu prekršajnog naloga kojeg je ista ta Policijska uprava Požeško-slavonska izdala 2. rujna i to za prekršaj koji se zbio 1. kolovoza. Taj vozač kažnjen je s 5.000 kuna za isti prekršaj koji je počinio i Svjetličić, vožnju u alkoholiziranom stanju. I kao što se vidi, procesuiran je u roku od mjesec dana u odnosu na počinjeni prekršaj. Svjetličić je, kao što smo rekli, prekršaj počinio 19. srpnja, dakle 12 dana prije, a još uvijek nije procesuiran!No, iz odgovora Policijske uprave požeško-slavonske dâ se iščitati još jedan zanimljiv detalj: oni naime, neizravno kažu da će u prekršajnom nalogu koji Svjetličiću još nije uručen, kazna biti manja od 5.000 kuna.

SVJETLIČIĆ OSPORAVA DA JE IZVRIJEĐAO POLICAJCE
Kako, kad Zakon o sigurnosti prometa na cestama, u članku 199. kaže da će se novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 kuna kazniti vozača ”ako u krvi ima alkohola iznad 0,5 do 1,00 g/k”, a Svjetličićevih napuhanih 0,86 promila spada upravo u taj raspon?

– Kada se izriče kazna u kojoj se spominje raspon novčanog iznosa, u konkretnom slučaju od tri do pet tisuća kuna – pojašnjava za Telegram iskusni policajac – u obzir se uzimaju i drugi čimbenici. Na primjer je li vozač već ranije kažnjavan, je li se prema policajcima odnosio nekorektno i slično.

Telegram ima presudu Prekršajnog suda u Požegi od 1. rujna 2015. kada je Svjetličić osuđen zbog prekršaja opisanog u članku 223. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Također, izvor iz požeške policije, nakon što je Svjetličić zatečen s 0,89 promila, rekao je Telegramu da se prema policajcima koji su ga alkotestirali odnosio bezobrazno i da ih je vrijeđao. Svjetličić to osporava, a kada ga je Telegramov novinar 20. srpnja nazvao i tražio da pojasni što se te noći zapravo događalo, bahato je rekao da nema vremena za razgovor. Kasnije je poslao SMS i ispričao se, ponovivši kako nema vremena ta razgovor.

KAŽE DA JE SJEDIO U AUTU I ČEKAO DA OTAC DOĐE PO NJEGA
Istoga dana, međutim, novinaru 24 sata dao je izjavu kako nije bio zatečen dok vozi u alkoholiziranom stanju nego da je samo pokrenuo motor, sjedio u automobilu i čekao da otac dođe po njega. Čim je upalio auto, kaže, policajci su ga alkotestirali.

Svjetličić je u međuvremenu tužio Telegram zbog objavljenje informacije. Zbog toga smo se i obratili Policijskoj upravi požeško-slavonskoj da bismo istražili kakvu je kaznu dobio Svjetličić i tako saznali da se predsjedniku mladeži HDZ-a, zbog alkoholiziranosti za volanom nije dogodilo još apsolutno ništa. I da mu kazna, bude li uopće izrečena, neće biti 5.000 kuna./telegram.hr/

Facebook Comments