Sjajne vijesti iz američke Moderne – novo cjepivo učinkovito čak 95%

Američka farmaceutska kompanija Moderna danas je objavila da njezino cjepivo protiv koronavirusa ima učinkovitost od gotovo 95%, govore to prvi rezultati kliničkog ispitivanja.To znači da je rizik od obolijevanja od Covida-19 smanjen za 94,5 posto nakon velikoga kliničkog ispitivanja u kojoj su sudjelovale dvije skupine: dobrovoljci koji su dobili placebo i oni koji su cijepljeni Moderninim cjepivom. Ispitivanje provedeno je na 30.000 ispitanika.

U priopćenju Moderne stoji i da se među cijepljenim dobrovoljcima koji su se ipak zarazili nije razvio teži oblik Covida-19, a u grupi koja je primala placebo teža klinička slika bila je u 11 osoba. Istodobno je objavljeno da je između 9 i 10 posto cijepljenih imalo nuspojave nakon druge doze, poput umora, otekline ili crvenila oko mjesta uboda.- Ovo je ključan trenutak u procesu razvoja našeg cjepiva protiv covida-19, rekao je šef Moderne Stéphane Bancel.

– Ova pozitivna preliminarna analiza koja je proizašla iz treće faze ispitivanja daje nam prve kliničke naznake da naše cjepivo može uspješno spriječiti razvoj Covida-19, uključujući i teži oblik te bolesti, dodao je.

No rezultati studije još nisu prošli recenziju neovisnih znanstvenika. Do kraja mjeseca Moderna planira prikupiti dodatne podatke vezane uz sigurnost cjepiva, a nakon toga će ga prijaviti za registraciju američkoj Agenciji za hranu i lijekove.

Koliko dugo traje imunitet?

Još uvijek se ne zna koliko traje imunitet koji Modernino cjepivo daje ispitanicima. Za odgovor na to pitanje bit će potrebno dulje praćenje njihovog stanja, objavio je BBC.

Ne zna ni koliko dobro cjepivo funkcionira kod starijih osoba. Tal Zaks, prvi čovjek za medicinska istraživanja u Moderni kazao je za BBC da podaci zasad sugeriraju da učinkovitost cjepiva ne pada s dobi cijepljenih osoba. Još uvijek se ne zna, štiti li cjepivo samo od razvijanja težih simptoma ili sprječava i daljnje širenje zaraze od strane ljudi koji su cijepljeni. Odgovori na ta pitanja odredit će način korištenja cjepiva, piše BBC.

Modernino cjepivo praktičnije od Pfizerova

Pfizerovo cjepivo mora se čuvati na minus 75 °C, a cjepivo Moderne može se čuvati i na minus 20 °C, kao što je slučaj i s cjepivima protiv, primjerice, ospica. Cjepivo se može čuvati i 30 dana u hladnjaku, dok Pfizerovo u hladnjaku smije stajati samo pet dana.(hrt)

 

Facebook Comments