Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Capakova pomoćnica dramatičnim bacanjem papira objašnjavala svoju misao: ‘To ne mogu dopustiti‘

Marija Bubaš ist

 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut kazao je u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” kako Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi prate situaciju i analiziraju je te sukladno analizama i preporukama Stožer donosi određene mjere.

Dodao je da su te mjere umjerene da bi moglo gospodarstvo moglo funkcionirati, ali i da bi štitili i stanovništvo. Kazao je kako se mora balansirati između mjera da ne bi imali veliku štetu. Trut je kazao kako su brojevi zaraženih zabrinjavajući, te da smo u sredini Europske unije po broju zaraženih, ali još uvijek brojevi nisu alarmantni, te da će sukladno daljnjoj situaciji Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti moguće druge mjere.

Trut je kazao kako su sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite postale i politička tema, a ne samo epidemiološka, te vjeruje da su sve političke elite na istom kolosijeku, imali bi bolje rezultate, a ne bi zbunjivali javnost.Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je kako smatra da u Hrvatskoj još uvijek postoji mogućnost “stezanja”obruča oko okupljanja ljudi.

– Nisam epidemiolog, ja sam specijalist medicine rada i moja zadaća je voditi brigu o najvažnijem dijelu naše populacije, a to su radnici. Zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva – kazala je.

– Ovaj virus je samo jedna u nizu biološke štetnosti. Ono što si ne mogu dopustiti iz udobne fotelje komentirati okolnosti i dovoditi donosioce odluka u zabludu, ili dovoditi poslodavce i radnike u zabludu – kazala je.

Bubaš je kazala da je uloga svih nas dovesti okolnosti na tu razinu da možemo normalno funkcionirati, a zatim je uzela papir u ruke i zgužvala ga te ga stavila ispred glave i potom bacila iza sebe, a dok je cijela ta pomalo bizarna scena trajala Bubaš je kazala: – Ako je ovo epidemija u Hrvatskoj, onda si ne mogu dopustiti ovo (stavlja papir ispred glave) jer ću imati dojam da će me lopta srušiti sa stolice, ali si ne mogu dopustiti i ovo (baca papir preko ramena) da je zanemarim u potpunosti.

– Iz fotelje najlakše govorimo o ekstremima. U taj način donosimo u zabludu i javnost i donosioce odluka. Pokušajmo biti svi na istom tragu i pokušajmo sagledati širu sliku, a ne samo brojke. One su važne jer pokazuju činjenično stanje, ali kako ćemo promatrati širi kontekst, odgovornost je na svima nama. Ako Stožer kaže da će se smanjiti okupljanja, skratit radne djelatnosti, onda da to prihvatimo kao nešto nužno, a ne da se opiremo – kazala je Bubaš. Trut je kazao kako u Hrvatskoj se svakodnevno provodi nešto manje od deset tisuća testiranja dnevno, jer epidemiolozi žele što više spriječiti moguću zarazu. Istaknuo je kako sada postoje i brzi testovi. Bubaš je kazala kako testove koje imamo treba usmjereno primjenjivati prema onome za što su napravljeni i za što postoje.

Dodala je ako je zlatni standard PCR test treba ga koristiti tamo gdje se želi postići određena brzina, ali jednaku primjenu su našli i brzi antigenski testovi. Istaknula je kako se njih planira provoditi u županijama gdje je stopa incidencije veća.

Naglasila je kako se ovogodišnji događaji za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje događaju na otvorenom, te da za njih postoje strogi epidemiološki okviri. Poručila je kako se nada će organizatori napraviti sve da se ti epidemiološki okviri i poštuju.

Ravnateljica Opće bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac rekla je kako su u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima i u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici u Vukovaru dobro organizirani te da imaju jedan odsjek koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesnika s Covidom u sklopu internog odjela.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal