Desetak savudrijskih ribara dobilo kazne teške nekoliko milijuna kuna

Već drugu godinu ribari u Savudrijskoj vali love ribu jedino uz pratnju policije. Potporu im je danas među ostalima dala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Unatoč buri, mirno je na moru u Savudrijskoj vali. Naravno, kad je o hrvatsko-slovenskim odnosima riječ. Već dulje vrijeme, naime, nema sukoba dviju strana tijekom ribarenja. Izlovljava se do crte sredine.

  • Nemamo problema, naša je policija uvijek s nama, ni slovenska policija ne radi probleme kao nekada. Nekada smo imali probleme da su nam potegli mreže, to su rijetki slučajevi. Radimo normalno, kaže nam Ezio Kocijančić, savudrijski ribar.

Osim što, nakon ribolova, broje kazne koje dobivaju od slovenske policije i slovenskoga ribarskog inspektora zato što, tvrde Slovenci, izlovljavaju u slovenskim teritorijalnim vodama. Desetak savudrijskih ribara dosad je tako dobilo kazne koje ukupno premašuju nekoliko milijuna kuna.

  • To je svaki dan po dvije, tri kazne jer dobiva i moj zaposlenik, to je supruga, i od ribarskog inspektora, i tako, to se nakupi koliko hoćete. A radnih dana, hvala Bogu, u godini ima puno, kaže savudrijski ribar Diego Makovac.
    Hrvatska je angažirala slovenskoga odvjetnika koji štiti interese savudrijskih ribara.
  • Mi te kazne ne priznajemo. Radi se o našemu teritoriju, o teritoriju Republike Hrvatske, i naši ribari na tom teritoriju najnormalnije love, najnormalnije izlaze sa svojim brodovima i, naravno, pri tome imaju svu potporu MUP-a i svih ostalih ministarstava koji ovdje sudjeluju, rekao je pomoćnik ministra pravosuđa i uprave Ivan Crnčec.

Hrvatska će ustrajati na svojim stavovima koje podupire i međunarodno pravo i pravda, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković ribarima.

  • Vjerujemo u pozitivno rješenje. Takav jedan pravno argumentiran, strpljiv pristup nam se do sada isplatio, pa se nadamo da će i dalje. Naravno da ribarima nije lako, kaže ministrica.

Nije lako, no, kažu savudrijski ribari, lakše je kad znaju da je država uz njih. (hrt.hr)

Facebook Comments