Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Desetak savudrijskih ribara dobilo kazne teške nekoliko milijuna kuna

savudrijski ribari ist

Već drugu godinu ribari u Savudrijskoj vali love ribu jedino uz pratnju policije. Potporu im je danas među ostalima dala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Unatoč buri, mirno je na moru u Savudrijskoj vali. Naravno, kad je o hrvatsko-slovenskim odnosima riječ. Već dulje vrijeme, naime, nema sukoba dviju strana tijekom ribarenja. Izlovljava se do crte sredine.

  • Nemamo problema, naša je policija uvijek s nama, ni slovenska policija ne radi probleme kao nekada. Nekada smo imali probleme da su nam potegli mreže, to su rijetki slučajevi. Radimo normalno, kaže nam Ezio Kocijančić, savudrijski ribar.

Osim što, nakon ribolova, broje kazne koje dobivaju od slovenske policije i slovenskoga ribarskog inspektora zato što, tvrde Slovenci, izlovljavaju u slovenskim teritorijalnim vodama. Desetak savudrijskih ribara dosad je tako dobilo kazne koje ukupno premašuju nekoliko milijuna kuna.

  • To je svaki dan po dvije, tri kazne jer dobiva i moj zaposlenik, to je supruga, i od ribarskog inspektora, i tako, to se nakupi koliko hoćete. A radnih dana, hvala Bogu, u godini ima puno, kaže savudrijski ribar Diego Makovac.
    Hrvatska je angažirala slovenskoga odvjetnika koji štiti interese savudrijskih ribara.
  • Mi te kazne ne priznajemo. Radi se o našemu teritoriju, o teritoriju Republike Hrvatske, i naši ribari na tom teritoriju najnormalnije love, najnormalnije izlaze sa svojim brodovima i, naravno, pri tome imaju svu potporu MUP-a i svih ostalih ministarstava koji ovdje sudjeluju, rekao je pomoćnik ministra pravosuđa i uprave Ivan Crnčec.

Hrvatska će ustrajati na svojim stavovima koje podupire i međunarodno pravo i pravda, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković ribarima.

  • Vjerujemo u pozitivno rješenje. Takav jedan pravno argumentiran, strpljiv pristup nam se do sada isplatio, pa se nadamo da će i dalje. Naravno da ribarima nije lako, kaže ministrica.

Nije lako, no, kažu savudrijski ribari, lakše je kad znaju da je država uz njih. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal