Japan i Australija jačaju obrambenu suradnju zbog sve dominantnije Kine

Australski premijer Scott Morrison i japanski kolega Yoshihide Suga potvrdili su blisku suradnju dviju zemalja na području sigurnosti zbog sve odlučnijeg nastupanja Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Suga je objavio da su dvije strane okvirno dogovorile sporazum o recipročnom pristupu koji će ubrzati administrativne procedure vezano uz međusobno korištenje vojnih baza dviju država za zajedničke vježbe i upravljanje katastrofama.

Japan i Australija posebni su strateški partneri i surađivat će kako bi ostvarili slobodan i otvoren Indo-Pacifik, rekao je Suga na konferenciji za medije nakon sastanka.

Australski premijer kazao je da dvije zemlje dijele sjajno savezništvo sa SAD-om. Dijelimo i najvažniji trgovinski odnos s Kinom i veoma snažne i pozitivne odnose sa svim zemljama, državama Indo-Pacifika, te strastveno vjerujemo u naše suverenitete, dodao je Australac.
Japan i Australija su u nedjelju bili među petnaest potpisnica Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP), najvećeg trgovinskog sporazuma na svijetu koji obuhvaća zemlje ASEAN-a, Kinu, Novi Zeland i Južnu Koreju.

RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetske ekonomije, isti postotak svjetskog stanovništva te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin ceremonije potpisivanja tog sporazuma.

Morrison je u dvodnevni posjet Japanu stigao jutros i postao tako prvi strani čelnik koji se sastao sa Sugom na japanskom teritoriju nakon što je on u rujnu preuzeo upravljanje tom zemljom od Shinza Abea.

Dvije države izrazile su zabrinutost zbog kineske militarizacije otoka u Južnom kineskom moru, prisutnosti kineskih brodova obalne straže u blizini nenastanjenih otočića u Istočnom kineskom moru te zbog uvođenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

Otočje Senkaku, kojim upravlja Japan, svojataju i Kina i Tajvan u kojima su nazvani Diaoyu te Tiaoyutai.

Prošli su se mjesec u Tokiju sastali čelnici Japana, Indije, Australije i SAD-a u formatu quada (kvadriterale) te su razgovarali o jačanju suradnje, posebno vezano za pandemiju izazvanu koronavirusom i sve dominantniju Kinu. (hrt.hr)

Facebook Comments