Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kameničkom četiri i pol godine!

kamenički

Presuda je donesena nakon samo jednog održanog ročišta, odnosno suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost. Kamenički je vozio 195 km/h na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h
Za izazivanje prometne nesreće u kojoj su prije dvije godine za zagrebačkoj Ilici poginule dvije osobe Marin Kamenički jutros je nepravomoćno osuđen na 4,5 godine zatvora. Presuda je donesena nakon samo jednog održanog ročišta, odnosno suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost, što je odlučila sutkinja Irena Kvaternik.

Prijetilo mu je i 12 godina
Kamenički se nije pojavio na izricanju presude, a obzirom da mu je kazna manja od pet godina, pravomoćnost presude Kamenički će čekati na slobodi.

Nije mu se sudilo po zakonu za maloljetnike. Osim 4,5 godine izrečena mu je mjera zabrane upravljanja svim motornim vozilima pet godina nakon što odsluži kaznu. U zabranu mu se računa i privremena mjera od listopada 2018. godine.

Mora platiti 24.530 kuna sudskih troškova i odvjetnike oštećenika.
Olakotne okolnosti: Priznanje, kajanje i žaljenje
Sutkinja Irena Kvaternik rekla je kako je odluku o visini i vrsti kazne donijela na temelju stručne analize o strukturi osobe okrivljenika koje su dale viša stručna savjetnica i djelatnica Centra za socijalnu skrb.

One su preporučile da se na Kameničkog ne primijeni maloljetničko pravo, već opći propisi, što znači da mu se za ovo kazneno djelo moglo izreći i 12 godina zatvora.

Sutkinja je rekla da je kao olakotnim ocijenila njegovo priznanje, kajanje i žaljenje, to što s djevojkom koja je bila s njim u vozilu i koja je poginula bio u emotivnoj vezi, to što se ispričao svim oštećenicima i njihovim obiteljima i molio za oprost, zatim to što je otac 4-mjesečnog djeteta, i zaposlen je i uzdržava obitelj.

Otegotne okolnosti: Bezobzirna i obijesna vožnja i dvoje mrtvih
Otegotnim je pak ocijenila način počinjenja djela, odnosno izrazito brzu vožnju (vozio je 195 km/h gdje je dozvoljeno 50 km/h), bezobzirnu i obijesnu vožnju koja je uz njegovo vozačko neiskustvo dovela do nesreće. Također otegnuta okolnost je teška posljedica djela, dvije osobe su poginule, a jedna je teško ozlijeđena i danas trpi posljedice.

  • Prevladavaju olakotne okolnosti, no zbog težine djela i njegovih posljedica sud nije primijenio minimalnu kaznu niti ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma. Kazna mora biti poruka počinitelju, ali ne smije biti odmazda. Strožom kaznom nije moguće vratiti izgubljene živote, a sud smatra da će ovom koju je izrekao utjecati na njega, a i sve druge da ne čine takva kaznena djela, ali da se nakon odsluženja kazne optuženi može integrirati u društvo – rekla je sutkinja Kvaternik.

Troškovi kaznenog postupka su 50.000 kuna, a kako su Kamenički i njegova supruga zaposleni, sud im je odredio da plate pola troškova.

Za što je osuđen Kamenički?
Državno odvjetništvo u travnju je Kameničkog optužilo da je 23. kolovoza 2018. godine u 21.10 sati u Zagrebu, upravljao Mercedesom C63 AMG vrijednim 800.000 kuna Ilicom prema zapadu brzinom od 195 km/h iako je bio svjestan da je brzina kretanja vozila na toj prometnici ograničena na 50 km/h.

Dolaskom do kućnog broja 442 u Ilici Kamenički je zbog prevelike brzine kretanja vozila izgubio nadzor nad autom te je pri udarcu vozilom u rubni kamen došlo do rotacije vozila koje je potom prešlo na stranu kolnika namijenjenu kretanju vozila iz suprotnog smjera. U nekontroliranom kretanju udario je u Opel Astru.
U prometnoj nesreći smrtno su stradale Laura Stelio, suvozačica iz Mercedesa, te suvozačica iz Opel Astre Nadica Hoflinger, dok je vozač Opel Astre zadobio teške i po život opasne ozljede te mu je život spašen liječničkom intervencijom. Vještačenje tzv. crne kutije iz automobila pokazalo je da je Kamenički te večeri doletio s nevjerojatnih 195 kilometara na sat. Kamenički, koji je u prometnoj nesreći koju je skrivio lakše ozlijeđen, u istražnom zatvoru proveo je 35 dana. Od listopada 2018. godine brani se sa slobode. (24sata.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal