Trumpov omiljeni savjetnik za Covid: ‘Što će nam mjere za praznike, mnogima su i tako posljednji’

Dr. Scott Atlas, član radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa, rekao je jučer Fox Newsu da bi zabrana velikih skupova, za američki Dan zahvalnosti i Božić, zbog straha od Covid-19, predstavljala veliku tragediju za starije ljude koji su u najvećem riziku od smrti.“Ovakva izolacija je tragedija svih starijih osoba kojima se savjetuje da ne vide svoju obitelj u dane praznika, a mnogima je ovo posljednji Dan zahvalnosti.”

Bolnički kapaciteti u mnogim dijelovima zemlje su preopterećeni, pa zdravstveni djelatnici upozoravaju na blagdanska okupljanja koja bi mogla pokrenuti lavinu slučajeva Covid-19. Ljudi stariji od 65 godina čine 80 posto smrtnih slučajeva.

TRUMP GA ŽESTOKO BRANI U SVEMU
Atlas je inače neuroradiolog, bez znanja o zaraznim bolestima, dugo je bio protivnik ograničavanja i lockdowna. Kritizirao je i osnovne mjere poput nošenja maski i socijalnog distanciranja.

Trump i Bijela kuća ga žestoko brane kada stvarni stručnjaci za javno zdravstvo ukazuju na to koliko griješi.

U ponedjeljak se sveučilište Stanford pokušalo distancirati od Atlasa koji je trenutno odsutan sa svoje pozicije u sveučilišnoj Hoover’s Institution. U nedjelju je Atlas potaknuo ljude u Michiganu da se pobune protiv nove runde ograničenja koju je propisala guvernerka Gretchen Whitner.

STANFORD SE OGRADIO OD ATLASA
“Dr Atlas je izrazio stavove koji nisu u skladu s pristupom Sveučilišta”pišu u izjavi sa Stanforda. “Njegove izjave su njegovi osobni stavovi.”Atlas je pokušao razjasniti svoje komentare o ograničenjima guvernerke Michigana i žali što se nije dobro izrazio na Twitteru. Nije htio prijetiti ili poticati na nasilje, kaže.” Ono što sam mislio je, da ako želite promijeniti stvari, mora se čuti vaš glas.” (telegram.hr)

Facebook Comments